Ostalo

Zdravniki in zobozdravniki so danes ob sedmih pričeli s stavko

“Glavni stavkovni odbor je na svoji seji, dne 07.11.2016, soglasno zavrnil zadnji vladni pogajalski predlog in ga ocenil kot nezadostno približevanje stavkovnim zahtevam FIDES-a. Glede na to Glavni stavkovni odbor ni imel razlogov za zamrznitev, prestavitev ali odpoved stavke. Ta se bo po sklepu o začetku stavke začela 08.11.2016 ob 7:00 uri.”

Včeraj je bil peti pogajalski sestanek od napovedi splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov 6. oktobra letos. Kljub temu so bile pred komisijo odprte še vse bistvene sestavine stavkovnega sporazuma in tudi predlaganega memoranduma kot predloga rešitve za zamrznitev stavke. “Več kot očitno vlada napovedi stavke ni vzela resno, saj se je začela pogajati s FIDES-om šele po dveh tednih od napovedi stavke in tako kot v devetmesečnih pogajanjih za Kolektivno pogodbo za zdravnike in zobozdravnike v RS, tudi v pogajanjih o stavkovnih zahtevah izgubljala dragoceni čas,” poudarjajo pri Fidesu.

Stavka se je tako začela danes ob 7. uri in bo potekala tako, da bodo zdravniki delali 40 ur na teden. Po nekaterih bolnišnicah so že organizirali stavkovne zbore, po nekaterih jih še bodo, je dejal predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin. V zdravniškem sindikatu Fides so pred včerajšnjimi pogajanji pričakovali, da bo vlada podpisala zaveze iz predlaganega memoranduma, a se je med pogajanji zapletlo. Tako so bili med krajšim odmorom pogajanj predstavniki Fidesa vidno razočarani.

“Naše zahteve so namreč zahteve za boljši zdravstveni sistem, za več časa, ki bi ga zdravnik namenil pacientu ter za sodobne evropske normative in pošteno plačilo,” zaključujejo pri Fidesu.