Ostalo

Jesen se nezadržno bliža, štorklje že zapustile naše kraje

Mnogi simboli Prekmurja so letošnje poletje uspešno preživeli, z izjemno dela Goričkega pa letos večjih neurij, ki bi poškodovala gnezda ali štorklje same, ni bilo. Pogoji za prehrano mladičev so bili letos odlični, namnožilo se je mnogo štorkljic, katere pa v tem trenutku že letijo proti toplim krajem. To seveda pomeni, da se jesen nezadržno bliža.
V minulih dneh smo lahko velikokrat bili priče zbiranju velikega števila štorkelj. Nekatere iščejo hrano, spet druge se vneto pripravljajo na večtedenski let v tople kraje. Več kot očitno torej je, da se tudi nad pomursko ravnico vedno bolj približuje jesen. To pa še posebej naznanjajo “dolgonoge in dolgokljune” štorklje, ki sicer prihajajo z juga, a jih pri nas le lahko štejemo kot “avtohtone” ptice. Prve jate v tople kraje odletijo že 15. avgusta, preostale pa nekje do konca avgusta. V pokrajini ob Muri tako v teh dneh ni moč videti praktično nobene štorklje več.

Na dolgo pot se sicer najprej odpravijo mladiči in samci, ki so prvi tudi prišli in za samičko ter bodočo družino pripravili gnezdo, nekoliko kasneje pa se proti vroči Afriki podajo tudi samičke ter preostali mladiči, ki do sedaj na letenje še niso bili dovolj dobro pripravljeni. Letos sicer štorklje proti toplim krajem letijo v običajnih rokih, se pa zgodi, da kdaj prej, kdaj pa tudi pozneje. Zgodi se tudi, da kakšna sploh ne odleti, denimo, če je poškodovana. Štorklje mraz preživijo, ne malo ljudi pa takšno štorkljo vzame k sebi. Glede na to, da gre za mesojede živali, težav s hrano torej ni.

Sicer pa število belih štorkelj v Sloveniji v zadnjih letih ne upada, vendar pa k temu bolj kot dobra reprodukcija domačih parov pripomore tudi priseljevanje iz drugih območij. Poleg tega raziskava kaže, da se širi tudi naselitveno območje bele štorklje v Sloveniji, in sicer proti jugu in zahodu, kot ugotavljajo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Slovenski popis naj bi pokazal, da je v Sloveniji nad 400 gnezd, kar kaže, da imajo štorklje rade Slovenijo in njene ljudi. Slovenska populacija bele štorklje je skoncentrirana v severovzhodni Sloveniji, največ parov gnezdi na Murski in Dravski ravni, v Slovenskih goricah in na Goričkem. Najvišji gnezditveni uspeh so imele štorklje na Krški ravni in v Beli krajini, ter Dravski in Murski ravni.