Ostalo

PU Murska Sobota: Pustovanje naj bo varno ter statistični podatki poostrenega nadzora

Policisti PU Murska Sobota so minulo soboto in nedeljo, med 20. in 04. uro izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov motornih vozil, ob tem pa še opozarjajo na prihajajoči pustni vikend, ki ga zelo radi za nečednosti izkoristijo nepridipravi.
Poostreni nadzor

V poostrenem nadzoru je bilo z indikatorji alkohola preizkušenih 137 voznikov, od katerih jih je pod vplivom alkohola vozilo 7. Pri 4 je koncentracija znašala do 0,52 in pri 3 nad 0,52 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. En voznik je odklonil preizkus alkoholiziranosti. Eno vozilo je bilo zaseženo.

Pred nami je pustni vikend

Pred nami je pustni vikend, s katerim so povezana številna rajanja, zabave in pustni sprevodi, na katerih ljudje pogosteje uživajo alkoholne pijače ali druge psihoaktivne snovi, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo. “Tistim, ki bodo uživali alkoholne pijače, svetujemo, da poskrbijo za druge, primernejše oblike prevoza. S ciljem doseganja ugodnejših prometno varnostnih razmer na pomurskih cestah, bomo policisti tovrstni problematiki pozornost namenili tudi v prihodnje.

Glede na pustni čas pa upoštevajte tudi, da vozniki med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi pustnih mask. Zakon o pravilih cestnega prometa napreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno! Za neupoštevanje te določbe je za voznike motornih vozil predpisana globa 250 evrov in 3 kazenske točke,” sporočajo iz Policije.

Policisti vse udeležence pustnih prireditev kot tudi druge državljane opozarjajo na pomen samozaščitnega ravnanja. “Pustni čas in gnečo na javnih prireditvah lahko posamezniki izkoristijo tudi za različna kazniva ravnanja, kot so ropi in drzne tatvine. Previdni pa bodite tudi pri odpiranju stanovanjskih vrat neznancem, še posebej, ko so doma samo starejši ljudje ali otroci! Varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še zlasti, če ste sami. Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih,” so še zapisali.