Ostalo

Pozor! Občina Lendava išče prostoferje!

Prostofer je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč. K projektu je pred dvema letoma pristopila tudi Občina Lendava, da bi svojim starejšim občanom ponudila možnost brezplačnih prevozov, ko jih nujno potrebujejo.
Občina Lendava je januarja 2021 postala druga občina v Prekmurju in 53. v Sloveniji, ki se je priključila vseslovenskemu prostovoljnemu projekta za mobilnost starejših. 11. januarja 2021 je župan Občine Lendava Janez Magyar predal občinsko vozilo v uporabo omenjenemu projektu, ki od 18. januarja 2021 omogoča brezplačne prevoze tudi za občane Lendave. Klicni center je za rezervacije na voljo vsak delavnik med 8. in 18. uro na brezplačni telefonski številki 080 10 10, rezervacijo prevoza pa je potrebno najaviti vsaj tri dni prej.

Občina išče prostovoljce

“Občina Lendava poziva vse zainteresirane voznike, ki bi želeli postati prostoferji, naj svoj namen sporočijo na Občino Lendava in sicer na e-mail marjan.drvaric@lendava.si oziroma naj pokličejo na telefonsko številko (02) 5772 522, kjer bodo dobili vse potrebne informacije o projektu,” so sporočili iz Glavne ulice 20, kjer priznavajo, da imajo kadrovske težave pri izvajanju omenjenega projekta, saj nimajo oz. nimajo dovolj prostovoljcev, ki bi lahko izvajali projekt, saj je ta namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Ta jim tako omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov ipd.

Kdo je lahko prostofer?

Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – svojim sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo nesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah … To so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje.