Ostalo

Danes in jutri: Informativni dnevi po dveh letih vnovič v klasični obliki

Informativni dnevi 2023 bodo že tradicionalno po Sloveniji dva dneva potekali na srednjih šolah in fakultetah. Zaradi epidemije koronavirusa je zadnjih par Informativnih dnevov potekalo virtualno, a leto 2023 ponovno prinaša Informativne dneve v fizični (klasični) obliki.
Na srednjih oziroma visokih in višjih šolah danes in jutri potekajo informativni dnevi. Bodoči dijaki in študentje se tako lahko podrobneje seznanijo z vpisnimi pogoji in dobijo podatke glede nadaljnjega izobraževanja. A letos informativni dnevi po dveh letih potekajo na običajen način, v fizični obliki in ne več preko videokonferenčnih aplikacij. Učenci, ki letos končujejo osnovnošolsko izobraževanje, se torej danes namesto pouka lahko udeležijo informativnega dne.

Velika večina bo informativni dan 2023 izvedla torej v soboto in nedeljo. Za vse podrobnosti glede točnega datuma in poteka informativnega dneva na izbrani šoli ali fakulteti, pa je najbolje, da to preverite na njihovi spletni strani.

Dejstvo je, da se način izobraževanja spreminja: ni namreč tragedija, če nekdo kakšno leto preskoči ali če po dveh letih srednje šole ugotovi, da je popolnoma zgrešil z izbiro. Opravi se prepis, naredijo morebitni diferencialni izpiti in stvar je rešena. Pred leti je namreč nekako veljalo, da najstniki in mladina ne smejo izgubiti niti enega leta šolanja, saj je bilo to obravnavano kot velik neuspeh.

Nasveti, ki ti bodo pomagali pri sprejemanju odločitev

  • Vprašaj in sprašuj VSE, kar te zanima.
  • Pouk in predmetnik sta zagotovo nekaj, kar te zanima!
  • Poskušaj gledati vsaj nekoliko naprej – kaj te bo veselilo tudi čez pet let?
  • Poskušaj spoznati koga, ki je že na šoli in ga povprašaj o tem, kakšna se mu šola zdi!
  • Pridobi čim več informacij!
  • Ni napačnih vprašanj!
  • Ne izbiraj šole na podlagi tega, kam gre tvoj prijatelj, posebej če gre za šolo, za katero veš, da te ne bo veselila.