Sveže

Odziv Občine Lendava: Poslanec Dejan Süč ruši in spodkopava razvojna prizadevanja Občine Lendava

Občina Lendava se je odzvala na članek z naslovom Se projekta “Čez mesto Lendava do stolpa Vinarium” ter “Večnamenska dvorana” oddaljujeta?, ki je bil na našem spletnem mediju objavljen v torek, 23. aprila 2024. Na Občini so prepričani, da pomurski poslanec Dejan Süč s tem ruši in spodkopava razvojna prizadevanja Občine Lendava.
Odziv Občine Lendava objavljamo v celoti:

“Z žalostjo ugotavljamo, da se poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Dejan Süč na mesto za pomoč lokalni skupnosti, iz katere prihaja, usmerja v rušenje in spodkopavanje razvojnih prizadevanj Občine Lendava. Leta 2020 je takratna Vlada Republike Slovenije pozvala vseh 212 slovenskih občin, brez izjeme, da podajo svoje razvojne projekte, ki jih načrtujejo in želijo sofinancirati iz evropskih sredstev. Občina Lendava je takrat tudi podala širok nabor projektov, ki jih želi sofinancirati iz evropskih sredstev.

V svojem vprašanju ministru za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksandru Jevšku je Dejan Süč degradiral občino Lendava, ko je povedal, da gre za manjšo občino. Poslanci, ki izhajajo iz v članku omenjenih občin in naše regije ne blatijo lastne občine. Raje pomagajo pri njenih razvojnih težnjah, za razliko od Dejana Süča, ki vedno znova in znova izpostavlja in problematizira opravljeno delo Občine Lendava.

Če omenjena projekta ne bi bila aktualna in primerna za izvedbo, ju člani prejšnje vlade ne bi izbrali in poimenovali kot pomembna strateška projekta za regijo, kar dokazuje tudi posnetek poročanja javne televizija, v katerem je projekt večnamenske dvorane posebej izpostavljen:

Pri tem želimo poudariti, da projekt večnamenske dvorane podpirajo vse nacionalne panožne športne zveze. Podporo temu projektu pa je podal tudi Olimpijski komite Republike Slovenije, na čelu s svojim predsednikom. Pri nastajanju projektne dokumentacije so aktivno sodelovala vsa domača športna društva, ki so neposredno zastopala svoje interese. Na podlagi njihovih potreb je bila oblikovana projektna dokumentacija.

Očitno se Dejan Süč požvižga tudi na vse te ljudi. Ne moremo mimo dejstva, da je župan Janez Magyar za koordinatorja projekta imenoval takratnega podžupana Ivana Koncuta, ki so ga Dejan Süč in Svoboda podprli v volilni kompaniji. Zato smatramo, da gre za navadno politikantstvo Dejana Süča, ki nima nobene resne namere za razvoj naše občine. Opažamo tudi, da na vseh drugih področjih namesto razumnega pogovora, brez tehtnih argumentov ruši že sprejete in izdelane smernice Občine Lendava za prihodnje.

Več kot očitno gre za politične odločitve aktualne vlade in Dejana Süča, in ne za upravičene potrebe domačih športnikov (prostori za treninge, tekmovanja, priprave, …) in občane občine Lendava (rekreacija, fizioterapija, …). Poslancu Dejanu Süču predlagamo, da svoj vpliv v parlamentu namesto za destruktivno držo nameni za blaginjo občank in občanov občine Lendava. Na volitvah je Svoboda dobila mandat za vodenje in graditev države, ne pa za ukvarjanje z drugače mislečimi ter rušenje tistega, kar so zgradili drugi.

Pričakovali bi, da tudi kot občinski svetnik Občine Lendava in poslanec vladajoče stranke predlaga nove razvojne projekte, za katere kot vladajoči poslanec tudi zagotovi vir financiranja. Prav je, da se povejo tudi dejstva v zvezi s sprejemanjem Občinskega prostorskega načrta Občine Lendava, ki se je zaradi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, katere sodelavec je bil Dejan Süč, zaustavilo iz nerazumnih (morda političnih?) razlogov. Zaradi tega je med občani, podjetniki, kmeti, vinogradniki in drugimi veliko nezadovoljstva, saj se želijo razvijati, vendar zaradi nesprejetega načrta tega ne morejo.

Lahko bi še našteli več podobnih primerov, ko so se dogajale izjemno velike razlike med slovenskimi občinami. Takih razlik si še nobena vlada v Sloveniji v preteklosti ni privoščila, kar sprejemamo z velikim obžalovanjem. S takim delovanjem bomo tudi v prihodnje govorili o nerazviti regiji Pomurje!”