Sveže

FOTO: Štirje člani motokluba Veterani iz M. Sobote krenili v Istanbul, ustavili so se tudi v Lendavi

Štirje člani motokluba Veterani iz Murske Sobote so današnje zgodnje jutro krenili iz Tešanovcev na dolgo pot, v največje turško mesto, Istanbul (Carigrad). Zadnjo in tudi edino postojanko v Sloveniji pred odhodom čez mejo so opravili v Lendavi, pred prostori našega uredništva, kjer jih je pričakal tudi župan občine Lendava, Janez Magyar. Ta jim je izročil slovensko ter občinsko zastavo, pri nas pa smo poskrbeli za najpomembnejše -kavo.
Lani prevozili republike bivše skupne države, letos jih pot nese v Turčijo

Štirje “oldtajmerski” prijatelji in avanturistov po duši so se že pred časom odločili da se bodo tudi v letošnjem letu s svojimi starodobnimi motorji ponovno podali novim dogodivščinam naproti. Lansko leto so v času prvomajskih praznikov v osmih dneh prevozili vse republike nekdanje Jugoslavije, letos pa je padla odločitev, da se bodo odpravili v največje Turško mesto, ki leži ob Bosporski ožini, Istanbul. Svojo pot so začeli v Tešanovcih, v Lendavi pa so opravili svojo edino in hkrati zadnjo postojanko v naši državi, pred odhodom čez mejo.

Pred prostore našega uredništva so Kojek Simon z motorjem HOREX REGINA 350, (l. 1950), Farič Janko z motorjem BMW R25, (l. 1950), Cipot Andrej z motorjem BMW R51/3, (l. 1951) in Varga Jožef z motorjem BMW R27, (l. 1961) pribrneli okrog 15 minut pred osmo zjutraj, kjer smo jih pričakali s kavo in sokovi. Pozdravil jih je tudi župan Občine Lendava Janez Magyar, ki jim je izročil slovensko ter zastavo občine Lendava. Motoristi imajo sicer tudi spremstvo, kombinirano vozilo z večjo prikolico v katerem sedita Car Aleš in Farič Matilda, v primeru, da bi kateri od starodobnikov zatajil, kar se jim je že pripetilo na vožnji po republikah bivše skupne države.

Z vožnjo so torej pričeli danes in bo trajala do 4.5.2024. Iz Tešanovcev jih bo pot vodila preko Lendave najprej na Madžarsko. Sledi prestop meje v Srbijo, natančneje Vojvodino in od tam do Bolgarije, od koder bodo prišli v Turčijo do Istanbula. Cilj je prečkati Bospor, se pravi zapustiti Evropo. Tam bodo ostali dva dneva, saj se nameravajo dobro spočiti ter si ogledati mesto. Vrnili se bodo preko Grčije, pa vnovič v Bolgarijo in Srbijo, čez Sarajevo (Bosna in Hercegovina) do Jajca, Banjaluke, proti Hrvaški ter nazaj v Slovenijo. Prevozili bodo skupno nekaj več kot 3.200 kilometrov.

Želimo jim srečno pot!