Sveže

Odprli hematološko dnevno bolnišnico

Splošna bolnišnica Murska Sobota je danes uradno odprla vrata nove dnevne hematološke bolnišnice. Novi prostori so pridobitev tako za bolnišnico kot za bolnike, ki bodo sedaj poleg strokovne oskrbe deležni tudi prostorsko primerne obravnave. Možno bo zdravljenje večjega števila hematoloških bolnikov, pa tudi revmatoloških, onkoloških in nefroloških bolnikov.

Pred pridobitvijo novih prostorov v sklopu Urgentnega centra so prej imenovane bolnike v sklopu dnevne bolnišnice obravnavali v kletnih prostorih Internega oddelka, kjer so bili pogoji za delo neprimerni.

Na otvoritvi so bili poleg direktorja Splošne bolnišnice Murska Sobota, Bojana Korošca prisotni še predstojnica Internega oddelka, prim. Vlasta Petric, predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, prof. dr. Peter Černelč, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, Kristina Modic, številni predstojniki hematoloških oddelkov slovenskih regionalnih bolnišnic in predstavniki dobaviteljev, ki so donirali opremo v vrednosti nekaj manj kot 20.000 €.

Vse zbrane je uvodoma pozdravil direktor soboške bolnišnice, Bojan Korošec, ki je ob tej priložnosti dejal, da če je bila otvoritev Urgentnega centra velik korak, je otvoritev hematološke dnevne bolnišnice majhen, a zelo pomemben korak. “Zdravljenje hematoloških bolnikov, revmatoloških in onkoloških bolnikov je sedaj nedvomno bolj humano, kakovostno in varno. Ob vse bolj napredni medicini ne smemo pozabiti na človečnost bolnikov in zaposlenih. Današnja pridobitev nedvomno priča, da gremo po tej poti,” je še ob otvoritvi dejal direktor Bojan Korošec. Predstojnica Internega oddelka,  prim. Vlasta Petric se je ob otvoritvi zahvalila vodstvu bolnišnice, da je imelo posluh in prepoznalo potrebe hematoloških bolnikov po novih prostorih ter sponzorjem, ki so z donacijami pripomogli k tej pridobitvi. Predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, prof. dr. Peter Černelč je poudaril, da ima hematologija v soboški bolnišnici dolgo zgodovino, da je izjemno vesel te nove pridobitve, ki daje pomurskim bolnikom poleg strokovne obravnave sedaj tudi neprimerno boljše prostorske pogoje kot so v Ljubljani in drugod po Sloveniji. Izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, Kristina Modic je izpostavila, da so primerni prostori poleg strokovne oskrbe, prijazne besede zdravstvenega osebja zagotovo tisti element, ki bolniku vliva dodatno moč, upanje in optimizem v procesu zdravljenja.

V novih prostorih hematološke dnevne bolnišnice v murskosoboški bolnišnici ambulantno obravnavajo med 30 in 40 pacienti dnevno. Zdravijo številne hematološke bolnike, razen bolnikov z levkemijo pa tudi revmatološke, onkološke in nefrološke bolnike.

Po otvoritvi so zbrani imeli možnost ogleda razstave Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo »NAJBOLJŠA NOVICA – 18 zgodb z istim ciljem«. Uradna otvoritev se je zaključila s predavanjem prof. dr. Peter Černelča (ZDRAVLJENJE KLL) in Romane Rotdajč, dr. med., spec. int. (ZDRAVLJENJE MDS DEL 5 Q V SB MURSKA SOBOTA) v knjižnici kirurškega bloka soboške bolnišnice.