Sveže

Že jutri zjutraj nevarnost nizkih temperatur; Vinogradniki in sadjarji trepetajo pred pozebo

Večji del srednje in južne Evrope je preplavil mrzel polarni zrak. Najnižje jutranje temperature se bodo v večjem delu Slovenije spustile pod ničlo, kar lahko povzroči poškodbe na rastlinah zaradi nizkih temperatur zraka.

Vreme je v teh dneh pokazalo svoje zobe. Naše kraje so poleg orkanskega vetra, sunki katerega dosegajo celo 100 km/h, “obiskale” celo snežinke, nizko pa so se spustile tudi dnevne temperature. Včeraj smo izmerili temperature okrog 4 stopinj Celzija, enako je današnje jutro, čez dan bosta morda dve stopinji več.

Že jutri zjutraj bi naše kraje lahko zajela rahla pozeba, saj bo jutranja temperatura med -1 in 0 stopinj Celzija. Priporočamo, da se v petek in soboto rastline prekrijejo s pokrivali oziroma izvaja protislanska zaščita in na ta način zmanjša tveganje zaradi pozebe. Priporočamo budno spremljanje razvoja vremena v prihodnjih dneh.

Po podatkih fenološkega monitoringa ARSO je fenološki razvoj od 10 do 14 dni zgodnejši od običajnega, k čemur je pripomoglo nadpovprečno toplo vreme v marcu in v prvi polovici aprila.

Plodovi sadnih dreves v razvojni fazi, vinska trta bi lahko ponekod za las ušla pozebi

Trenutno so koščičaste vrste sadnih dreves v razvojni fazi plodičev, podobno tudi hruške. Zgodnje sorte jablane so ponekod že odcvetele, v večini pa polno cvetijo in odcvetajo. Izjeme so le višje in izpostavljene lege, kjer so cvetni brsti še v fazah mišjega ušesca, balončka oziroma prvih odprtih cvetov.

Vinska trta ob normalnih temperaturnih razmerah začne z aktivno rastjo, ko povprečne dnevne temperature preidejo 10 °C. Na Goriškem in v Brdih so že razviti prvi listi, od 6 do 8 dni bolj zgodaj kot običajno. Tudi v drugih vinogradniških legah v podravskem in posavskem vinorodnem območju že lahko opazimo razvoj mladih poganjkov. Občutljivost na pozebo je odvisna od sadne vrste, sorte in predvsem od razvojne faze. Če se brsti pripravljajo k cvetenju, a so ti še zaprti, lahko prenesejo temperaturo do okoli -3 °C. Ko se cvetovi odprejo pa so lahko kritične temperature že okoli -2 °C.

Oplojeni cvetovi in mladi plodiči so najbolj občutljivi. Pri koščičarjih, pečkarjih in orehu jih lahko uniči temperatura zraka pod -1 °C, za marelice pa je usodna že -0,5 °C, še toliko bolj, če kritične temperature trajajo več ur. Mlade poganjke in listi vinske trte uničijo temperature pod -1 °C.

Orkanski veter včeraj že povzročal težave; Na semaforiziranem križišču v Lendavi veter na cestišče zbil semafor

– Ob 15.55 se je v Spodnji Ščavnici, občina Gornja Radgona, podrlo drevo na cestišče. Drevo so odstranili gasilci PGD Spodnja Ščavnica.

– Ob 17.29 sta se v Gornji Radgoni pri podjetju Arcont, odlomili dve večji veji od drevesa in padli na dve osebni vozili ter ju poškodovali. Gasilci PGD Gornja Radgona so veji odstranili.

– Ob 19.12 se je v Hotizi, občina Lendava, pri mejnem prehodu podrlo drevo in nekaj vej. Gasilci PGD Hotiza so drevo in veje odstranili.

– Ob 19.25 je v naselju Zbigovci, občina Gornja Radgona, močan veter delno razkril streho starejše stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Zbigovci, ki so ponovno prekrili 80 kvadratnih metrov strehe.

– Ob 20.05 se je podrlo drevo na cestišče pri trgovini Dresler v Podgorju, občina Apače.

– Ob 20.02 je na vikendici v naselju Bogojina, občina Moravske Toplice, sunek vetra podrl električni drog in pretrgal električne žice. Iskrenje je zanetilo manjši požar pri slemenu objekta. Posredovali so gasilci PGD Bogojina in Moravske Toplice, ki so pogasili manjši požar. Na kraju so bili tudi gasilci PGD Tešanovci in Filovci. Delavci Elektro Maribor bodo sanirali nastalo škodo na električnem vodniku.

– Ob 21.57 se je v Dankovcih, občina Puconci, zaradi močnega vetra podrl telefonski drog na vozeče osebno vozilo in ga pri tem poškodovalo. Drog so odstranili gasilci iz PGD Dankovci, ki so s cestišča tudi odstranili razbito avtomobilsko steklo.

– Ob 5.33 so v Bratoncih v občini Beltinci gasilci iz PGD Bratonci odstranili zaradi vetra podrto drevo.

– Ob 9.03 je v Dolencih, občina Šalovci, veter nagnil električni drog čez cestišče. O dogodku je bilo obveščeno pristojno podjetje Elaktro Maribor.