Sveže

VIDEO, FOTO: Danes zgodaj zjutraj izpred lendavskega Centra za zaščito in reševanje na kras krenilo skupno 24 gasilcev

Danes, nekaj minut čez 2. uro zjutraj, je izpred lendavskega Centra za zaščito in reševanje najprej na zbirno mesto na počivališče Grabonoš na Pomurski avtocesti A5 za tem pa proti Krasu, kjer divja največji požar v zgodovini Slovenije in pokriva območje veliko kot Ljubljana, krenilo skupno 24 gasilcev.
Znano je, da na Krasu, kjer divja največji požar v zgodovini Slovenije, pomagajo tudi gasilci iz Pomurja. Danes okrog 1.30 ure zjutraj so se pred Centrom za zaščito in reševanje zbrali gasilci iz območja GPO Lendava in GPO Dobrovnik. GPO Lendava je tako na pomoč na kras poslal 16 gasilcev, GPO Dobrovnik pa 8, kar skupno znese 24 gasilcev. Izpred Centra za zaščito in reševanje so tako nekaj minut čez 2. uro zjutraj krenila naslednja prostovoljna gasilska društva: Lendava, Radmožanci, Petišovci, Dolina, Dolnji Lakoš in Strehovci.

Nekaj članov PGD Dobrovnik se je iz svojega gasilskega doma podalo neposredno na zbirno mesto na počivališče Grabonoš, kjer je sicer zbirno mesto za vsa pomurska prostovoljna gasilska društva. Omenjena skupina gasilcev se bo domov vrnila v nedeljo, čaka pa jih 12-urno izjemno težko delo na terenu. Pred odhodom so gasilci prejeli navodila, pozdravil pa jih je tudi podžupan v funkciji župana Občine Lendava, Ivan Koncut. Na pot se je z gasilci podal tudi direktor občinske uprave Občine Lendava, dr. Mihael Kasaš, kot tukajšnji predstavnik Civilne zaščite.

Po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana požar presega 2000 hektarov, gasilci pa skušajo preprečiti, da bi se požar razširil do Trstelja. Že sicer pa so se današnje zgodnje jutro pomurski gasilci že drugič odpravili na pomoč na Kras. Pomursko gasilsko regijo na intervenciji vodi regijski poveljnik Dušan Utroša iz Črenšovcev. Ob tem velja omeniti še prijetno gesto podjetja Prekmurec d.o.o. – trgovine Hungarikum, ki je gasilcem, ki so krenili iz Lendave, doniralo 30 vezov vode v plastenkah. Gasilcem tudi iz našega uredništva želimo, da se domov vrnejo živi in zdravi.

Pomurski gasilci včeraj že bežali pred ognjem, ostali tudi brez dela opreme

“Par minut nazaj vse mirno nato pa … Umik v sili. Ekipo gasilcev PGD Veržej, Banovci, Branoslavci, Beltinci in Lipovci pod vodstvom poveljnika PGD Ljutomer zajame požar v gozdu med branjenjem linije dobrih 100m niže od glavne ceste. S približno 35 kilogrami opreme na sebi smo se pognali v tek po skalnati poti na hrib. Na pomoč je prihitel tudi nas regijski poveljnik. Na mestu branjenja linije smo bili primorani pustiti kar nekaj opreme katero so pogoltnili ognjeni zublji. Ko smo prišli do glavne ceste ni bilo časa za počitek, saj je ogenj prišel do nas. Ko smo se prešteli, smo se nemudoma odpravili na branjenje zgornje linije, kjer je prišlo do požarnega preskoka. Na srečo nam je uspelo z ekipo regijskih gasilcev s vsemi napori požar ustaviti, tako, da se ogenj ni razširil po hribu navzgor. V dobrih 10. minutah se je iz dobesedno majhnega dimčka razvil ogromen požar,” je nevaren pripetljaj opisal gasilec Žan Brunec iz Veržeja.

Če želite pomagati gasilcem, ki se že deveti dan borijo s požarom, pošljite sporočilo SMS s ključno besedo GASILEC5 na številko 1919 in prispevali boste 5 evrov. Poljuben znesek pa lahko tudi nakažete na transakcijski račun SI56 0400 1004 6481 225. Sklic je SI00 24516, koda namena pa požar Kras julij 2022.