Sveže

Izpust črne in smrdljive snovi na polje ter v potok Kopico: Kazenska ovadba zavržena

Medobčinski inšpektorat se je 16.6.2020 odzval na prijavo nekaterih občanov, da je v potok Kopico iztekla neznana količina neznane snovi, ki močno zaudarja. Medobčinski inšpektorat je v družbi župana Občine Lendava Janeza Magyarja tega dne na dvorišču bioplinarne, natančneje med fermentorji opazil cev, ki je vodila na polje, kamor se je iztekala neznana a precej smrdljiva tekočina, od tam pa je iztekala v potok Kopico ter naprej v reko Ledavo. Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti je kazensko ovadbo proti lastniku bioplinarne v tem primeru zavrglo.
“Ugotovil sem, da je bila gasilska cev speljana na njivo iz fermentorja številka 4, iz tega so spuščali to sporno snov, ki nenormalno smrdi,” je takrat razlagal župan Magyar, ki je še dodal, da je že pred mesecem dni obvestil predstavnika lastnika bioplinarne glede neznosnega smradu, ta pa mu je takrat dejal, da naj bi prišlo do vdora vode. Tistega dne so k lendavski bioplinarni poleg medobčinskega inšpektorata prišli še policisti, kriminalisti, predstavnik Sektorja območja Mure pri Direkciji za vode RS ter pooblaščeni izvedenec za nevarna izlitja v vodotoke iz Sektorja območja Drave.

Obisk inšpektorice 17.6.2020 ter pogin rib

Naslednji dan v dopoldanskih urah je razvpito bioplinarno obiskala inšpektorica za okolje Darja Pajtler. Prisotna sta bila še župan Občine Lendava Janez Magyar in vodja medobčinskega inšpektorata, mag. Tibor Hebar. Ta je opravila izredni inšpekcijski postopek. Vse aktivnosti bi sicer morale biti zaustavljene od 19.5.2020.

Omenjeni izpust neznane smrdljive črne snovi iz lendavske bioplinarne je pustil svoj pečat tudi na vodnem živežu. Prebivalci naselja Benica so takrat pričeli opažati mrtve ribe ter ribe, ki hlastajo za zrakom. Potok Kopica se namreč v reko Ledavo izliva nekje pri silosih KG Lendava na Benici, kjer je očitna tudi onesnaženost. Na Benici se bo sestalo vodstvo Ribiške družine Lendava.

Kazenska ovadba je bila proti lastniku bioplinarne podana leto dni kasneje, in jo je Okrožno državno tožilstvo zavrglo

“Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti je obravnavalo kazensko ovadbo PP Lendava z dne 30.7.2021, dopolnjeno s poročilom z dne 16.8.2021. V tej zadevi je šlo za kaznivo dejanje obremenjevanja in uničevanje okolja po prvem odstavku 332. člena KZ-1, katerega bi naj storil osumljeni Mohamed Ferky EL-SAIDY. Kazenska ovadba je bila s sklepom opr. št. Kt 13164/2021 z dne 15.3.2022, zavržena,” so sporočili.

Fotografije izpusta

FOTO: Medobčinski inšpektorat