Sveže

FOTO: Ribiški car je postal Teodor Gyurica iz Doline pri Lendavi

Ribiška družina Lendava je minuli vikend na gramoznici Speedway v Petišovcih, kot uvod v letošnjo ribiško sezono, pripravila ribiško tekmovanje v športnem ribolovu s plovcem za naziv ribiški car 2023. Ribiška družina tekmovanje prireja že več kot 40 let, tekmovanje pa je za ribiče zelo vabljivo.
Ribištvo je na našem območju, katerega pokriva Ribiška družina Lendava močno razvito in ima dolgoletno tradicijo. Pred stoletji so ljudje lovili ribe predvsem zaradi hrane, v zadnjih desetletjih pa je vedno bolj popularen športni ribolov in v povezavi z njim je vedno več različnih ribiških tekmovanj. Eno izmed takšnih tekmovanj se je minuli vikend odvilo tudi na “gramoznici Speedway” v Petišovcih.

Tokrat se je za naziv Ribiški car potegovalo 62 ribičev, ki so aktivni člani Ribiške družine Lendava. S svojimi ribiškimi palicami, priborom in vabami, so pred samim tekmovanjem prejeli štartna mesta in zasedli obrežje gramoznice Speedway, ob lepem in sončnem dopoldanskem vremenu minuli vikend, ko so namakali trnke in lovili ribe. Namen tekmovanja je sicer tudi druženje ter izmenjava mnenj.

Samo tekmovanje je potekalo v dveh delih, ob vsakemu prijetju ribe pa so le-to pri tekmovalcu tudi stehtali. Ribiško tekmovanje je potekalo po načelu ujemi – spusti. Ob koncu tekmovanja za naziv ribiški car 2023 so popoldne tega dne razglasili najboljše ribiče. Celotno tekmovanje je trajalo dobre štiri ure, vsi tekmovalci skupaj pa so ujeli in seveda tudi izpustili skupno 56 kilogramov rib.

Največ rib in ob tem tudi največjo ribo je na tekmovanju ujel Teodor Gyurica iz Doline pri Lendavi in osvojil naslov Ribiškega carja. Tako je slednji vile, ogrinjalo ter krono prevzel od Luke Ivaniča , Ribiškega carja za leto 2022 (letos je bil peti), v last pa je novi Ribiški car prejel še pokal, katerega mu je izročil predsednik Ribiške družine Lendava, Jože Jerebic. Gyurica si je naziv “prilovil” 8,40 kilogramov rib. Slednji je na koncu bil deležen še krsta z vode iz jezera.

Rezultati izpostavljenih osmih tekmovalcev:

  • 1. Teodor Gyurica 8,40 kg
  • 2. Mikec Vili Odranci 8,25 kg
  • 3. Štefan Horvat  4,24 kg
  • 4. Tomi Varga Tomi 4,00 kg
  • 5. Luka Ivanič Luka 3,62 kg
  • 6. Slavko Tominc 3,00 kg
  • 7. Anej Škvorc 2,90 kg
  • 8. Bojan Šomen 2,85 kg