Sveže

Kaj že nekaj dni smrdi v Lendavi in njeni okolici?

Kot kaže, se v Lendavi še vedno ne moremo otresti smradu, ki nam zbija kakovost bivanja in onemogoča, da vsaj nekoliko hladnejše večere preživimo na prostem s prijatelji ali družino. Iz Občine Lendava so včeraj sporočili, da so ugotovili nov vir smradu, ki v teh dneh duši prebivalce Lendave in okoliških vasi.
“Na podlagi opažanj in prijav s strani občanov glede močnega smradu (predvsem na območju relacije Lendava–Dolga vas) je v toku včerajšnjega in današnjega dne, medobčinski inšpektorat obravnaval prijave in pri tem ugotovil, da se je na kmetijske površine v k.o. Dolga vas, ki so v lasti fizičnih oseb, navažala oz. se navaža gnojnica oz. ostanki proizvodnje bioplina, in sicer iz bioplinarne Ginjevec v Radmožancih. Storitev izvaja zaposleni pri lastniku predmetne bioplinarne in sicer po naročilu fizične osebe, krajana iz Dolge vasi.

Medobčinski inšpektorat je kot nepristojni organ, zadevo predal v obravnavo pristojni kmetijski inšpekciji v smislu izvedbe nadzora nad spoštovanjem določil Uredbe o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov (Ur. l. RS, št. 113/09, 5/13, 22/15, 12/17 in 44/22 – ZVO-2). Prav tako je Občinska uprava zadevo prijavila policiji in sicer zaradi ugotovitve, da pri navedenih aktivnostih niso imeli dovoljenj za prevoz izrednega tovora nad dovoljeno maksimalno težo, Občinska uprava pa je prav tako dala pobudo za kazensko prijavo na podlagi novega Zakona o varstvu okolja,” so sporočili iz Občine Lendava.