Sveže

Petkova huda prometna nesreča avtobusa na pomurski avtocesti: Zoper 32-letnega voznika avtobusa bo podana kazenska ovadba

V pokrajini ob Muri še vedno odmeva petkova huda prometna nesreča, ko so na pomurski avtocesti A5 na odseku med Gančani in Lipovci v smeri Murske Sobote v prometni nesreči avtobusa romunskih registrskih številk umrle tri osebe. Zoper 32-letnega voznika avtobusa bo podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti.
Minulo petkovo jutro se ni začelo dobro. Ob 5.18 uri so bili policisti, reševalci in policija obveščeni o prometni nesreči avtobusa s priklopnikom tujih registrskih številk, ki je na odseku med Gančani in Lipovci na pomurski avtocesti A5 v smeri Murske Sobote zapeljal iz vozišča ter se prevrnil. Bil je namenjen v Italijo. Ob prihodu na kraj so reševalne službe ugotovile, da je prometna nesreča terjala dve smrtni žrtvi, nekoliko kasneje pa je policija sporočila, da je zaradi posledic prometne nesreče umrla še tretja oseba. Šlo je za najhujšo prometno nesrečo od odprtja pomurskega kraka avtoceste in hkrati tudi eno izmed najhujših v Pomurju na sploh.

Umrle tri osebe, materialna škoda znaša 60.000 evrov

Nesrečni avtobus je v trenutku nesreče vozi Florin Bogdan Atomei, rojen leta 1990, umrli pa so: Florentina Costache, rojena leta 1976, Silviu Gintu, rojen leta1990 in Elena Lazer, rojena leta 1970, ki je bila najdena pod avtobusom in je bila zadnja žrtev. Ob tem so še vedno hudo poškodovani in neuradno še vedno v naši regijski bolnišnici Mihaela Gabriela Popescu, rojena leta 1967, lonel Cirmaciu, rojena leta 1973 in Elena Ciosan, rojena leta 1955. Pri tem velja omeniti, da so v avtobusu bili skupno kar trije vozniki, vzrok prometne nesreče pa je najverjetneje bila utrujenost voznika. Ta naj bi zaspal in izgubil nadzor nad vozilom. Na vozilu in priklopniku je nastalo za 50.000 evrov materialne škode, na prometni opremi pa za 10.000 evrov škode.

Po prometni nesreči so preostale potnike, ki so bili v avtobusu, namestili v prostore DARSove avtocestne baze v Murski Soboti, kjer so se lahko ogreli in kjer so prejeli hrano, vodo in odeje. Na kraj prometne nesreče so sicer takrat prihiteli tudi predstavniki romunskega veleposlaništva v Sloveniji.

Kazenska ovadba zoper voznika v Sloveniji, sojenje v Romuniji

So pa sicer iz PU Murska Sobota včerajšnji popoldan sporočili, da bo zoper voznika avtobusa podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti. Preiskovalna sodnica je sicer že na mestu nesreče odredila izredni tehnični pregled avtobusa in strokovni pregled za voznike. Za omenjeno kaznivo dejanje bi vozniku romunskega avtobusa po našem kazenskem zakoniku (323/II KZ-1) lahko izrekli do osem let zapora ter za določen čas prepovedali vožnjo, toda kot vse kaže, bodo 32-letniku, sodili v njegovi domovini, Romuniji, kjer so sankcije bistveno višje kot pri nas. Predsednik Okrožnega sodišča v Murski Soboti, sodnik Branko Palatin nam je namreč potrdil, da je v takšnih primerih dovoljen prenos pristojnosti za sojenje.