Ostalo

Včeraj je prišlo do oddelitve družbe Lek d.d.

V globalnem procesu ločitve Sandoza od Novartisa je včeraj prišlo do oddelitve družbe Lek d.d., na podlagi katere so bile dejavnosti Leka d.d., povezane z razvojem in proizvodnjo inovativnih zdravil, prenesene na novo ustanovljeno družbo Novartis d.o.o. Poslovanje v Sloveniji je sedaj razdeljeno med Sandoz, ki pokriva generična ter podobna biološka zdravila in Novartis, ki pokriva inovativna zdravila.
Farmacevtski koncern Novartis, pod okrilje katerega poleg Sandoza sodi tudi slovenski Lek, s sedežem v Baslu je avgusta lani sporočil, da bo Sandoz oddelil v ločeno samostojno podjetje. S tem želijo pri Novartisu ustvariti vodilno evropsko podjetje za generična zdravila ter bolj osredotočen Novartis.

Sandoz v Sloveniji odslej zastopata obstoječi pravni osebi Lek d.d. in Sandoz d.d., Novartis pa novoustanovljena pravna oseba Novartis d.o.o. in obstoječa Novartis Pharma Services Inc., Podružnica v Sloveniji. Z včerajšnjim dnem uveljavitve oziroma vpisa oddelitve v sodni register v Sloveniji Lek d.d. in Novartis d.o.o. poslujeta kot ločeni pravni osebi.

V objavljeni pogodbi o oddelitvi premoženja je razvidno, da bo na slovensko podružnico Novartisa prenesenega za 691,5 milijona evrov knjigovodske vrednosti premoženja. Odpuščanj zaradi oddelitve premoženja ne bo, bi pa naj prišlo do prerazporejanja zaposlenih znotraj obeh družb. Odločitev o delitvi obeh enot je bila na ravni skupine sprejeta že pred časom.