Ostalo

V soboški bolnišnici ob 125-letnici odprli nov oddelek za laboratorijsko diagnostiko

Splošna bolnišnica Murska Sobota je danes slavnostno obeležila 125 let delovanja. Ob svečani prireditvi so uradno odprli nov Oddelek za laboratorijsko diagnostiko. Ob koncu leta, s čimer je bila deloma obarvana tudi vsebina prireditve, pa se že spogledujejo z novimi načrti.
Splošna bolnišnica Murska Sobota je osrednja zdravstvena institucija v severovzhodnem delu Slovenije, ki ozemeljsko pokriva 27 občin s 125.000 prebivalci. Na letni ravni v akutno bolnišnično obravnavo sprejme 18.300 pacientov, v specialističnih ambulantah pa dodatnih 210.000 pacientov. Skozi 125 let svojega obstoja se je iz majhne lokalne bolnišnice razvila v 5. največjo regionalno bolnišnico v Sloveniji, katere kakovost in odličnost je že dlje časa vse bolj priznana in prepoznana tudi izven regije.

Murskosoboška bolnišnica je še posebej v zadnjem obdobju naredila velik razvoj na področju internistike s kardiologijo, kirurgije z ortopedijo, infektologije in raziskovalnega dela. Posodobili so Infekcijski oddelek, prenovili prostore v stari porodnišnici za potrebe Negovalnega oddelka (v obdobjih morebitne gripe pa za hospitalizacijo gripoznih bolnikov) in nove enote za naročanje. V teku je prenova lekarne z aseptiko, načrtujejo tudi ustanovitev kliničnega oddelka za kardiologijo, v pripravi pa so tudi projekti prenove Internega oddelka za potrebe kardiologije, nov Dializni oddelek ter prenova Otroškega oddelka.

Največja pridobitev soboške bolnišnice v letošnjem letu je nov Oddelek za laboratorijsko diagnostiko, ki je eden najsodobnejših v državi. Vrednost naložbe je 2.2 milijona evrov, vsa finančna sredstva so bila zagotovljena iz lastnih virov. Z novim laboratorijem bo bolnišnica lahko še uspešneje opravljala klinično delo, prav tako pa so možne dodatne, nove laboratorijske preiskave.

Na otvoritvi so bili poleg vodstva soboške bolnišnice, predstojnice Oddelka za laboratorijsko diagnostiko, predstojnikov bolnišničnih oddelkov in številnih zaposlenih prisotni tudi župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek in župani drugih pomurskih občin, cerkveni dostojanstveniki, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, predsednica Zbornice laboratorijske medicine Slovenije, predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, vodstva drugih slovenskih bolnišnic in predstojniki tamkajšnjih Oddelkov za laboratorijsko diagnostiko, dobavitelji in drugi povabljenci, slavnostni govornik pa je bil predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, mag. Dejan Židan.