Sveže

V Murski Soboti in Lendavi povečano število tatvin koles

V zadnjem času policisti PU Murska Sobota ugotavljajo, da storilci izkoriščajo nepazljivost oškodovancev in na različne načine izvršujejo kazniva dejanja tatvin koles. Od 1. 1. do 24.4.2016 je bilo na območju Policijske uprave odtujenih 19, medtem, ko je bilo v enakem lanskem obdobju odtujenih 8 koles. V letu 2015 je bilo odtujenih 37 in v letu 2014 34 koles.

Kazniva dejanja na območju PU Murska Sobota so razpršena, vsekakor pa imajo storilci več priložnosti na mestih, kjer je več koles, ki niso v varovanem ali ograjenem prostoru. Najbolj »priljubljene« točke pri tatvini koles so kolesarnice v stanovanjskih blokih v Murski Soboti, pri čemer izstopa Lendavska ulica, ter kolesarnice in dvorišča pred stanovanjskimi bloki v Lendavi. Prav tako se izvajajo priložnostne tatvine z dvorišč stanovanjskih hiš, kjer so na vidnih mestih nezavarovana kolesa, vendar tu lokacij ni mogoče določiti.

“Ugotavljamo, da storilci izkoriščajo predvsem trenutke nepazljivosti oškodovancev, ko kolesa ne zaklenejo oz. ga primerno zavarujejo. Zato je zelo pomembno preventivno obnašanje lastnikov in uporabnikov koles. Policisti zato svetujemo, da svoje kolo vedno primerno zavarujete in priklenete s kvalitetno ključavnico, da doma na dvorišču ne puščate koles nezaklenjenih in jih hranite v zaklenjenem prostoru.”

Ugotavljajo, da oškodovanci ob prijavi tatvine koles vedo povedati le znamko in barvo, drugih podatkov pa ne, kar policiji dodatno otežuje raziskovanje teh dejanj. Zato priporočamo, da si lastniki koles zapišejo znamko, tip, model, barvo, dodatno opremo, poškodbe…, prav tako ne bo odveč tudi fotografija kolesa. Več podatkov, ki jih ob prijavi tatvine kolesa posreduje oškodovanec, večja je možnost, da se kolo identificira in navsezadnje vrne lastniku.