Ostalo

Sevanje, ki ima posledice še danes

Leta 1986 se je v černobilski jedrski elektrarni v Sovjetski zvezi zgodila najodmevnejša nesreča in posledično najhujša jedrska katastrofa v zgodovini. Njene posledice občutijo še danes.

Za posledicami radioaktivnosti je po podatkih Svetovne Zdravstvene Organizacije umrlo 4.000 ljudi, prizadetih je bilo 2,5 milijona. V 25 letih se, kot pravijo ljudje, ni veliko spremenilo. Hiše in drugi stanovanjski objekti so prazni. Ljudi je še vedno strah.

Katastrofa v Černobilu takrat ni prizadela le takratne Sovjetske Zveze, temveč celotno evropo. Uradna Moskva je kar tri dni prikrivala, da se iz uničenega reaktorja černobilske nuklearke, dviga visokoradioaktivni prah. Sevanje je najbolj prizadelo Ukrajino in Belorusijo, tamkajšnji prebivalci pa za posledicami jedrske nesreče trpijo še danes.

Spomnimo …

26. april 1986, ob 01.26 se je Evropa znašla na robu jedrske katastrofe globalnih razsežnosti. Prva eksplozija med testiranjem zmogljivosti sistema in zunanjih generatorjev reaktorja 4, je uničila 1661 palic urana, okolica elektrarne pa je še danes zaščitena s kontrolnimi točkami, vstop je dovoljen le z dovolilnico. Vsa vozila so ob vstopu iz izstopu podrobno pregledana.

Dve evakuacijski območji

Danes sta tam še vedno dve evakuacijski območji. Eno je 30-kilometrsko območje, ki je bilo izpraznjeno leta 1986. Pozneje, ko so bile opravljene dodatne radiološke meritve, so odkrili, da imajo določena območja zahodno od zaprtega območja, enako stopnjo kontaminacije. Ta območja so bila evakuirana leta 1992.

Oblasti v takratni Sovjetski Zvezi, s predsednikom Gorbačovom na čelu, so šele po 30 urah ukazale evakuacijo prebivalcev iz neposredne okolice elektrarne. Drugod po Evropi se je novica o katastrofi razvedela šele, ko so na Švedskem zaznali povišane stopnje radiacije. Takrat je radioaktivni oblak že potoval čez Evropo. Dosegel pa je tudi Slovenijo.

Elektrarno čistilo 600.000 likvidatorjev

600.000 likvidatorjev, izraz, ki se je oprijel delavcev zadolženih za sanacijo nuklearke, je v posebnih svinčenih oblekah, težkih 30-kilogramov, 9 mesecev odstranjevalo visoko radioaktivne ruševine elektrarne. V 90 evakuiranih mestih in vaseh so morali pobiti vso živino in domače živali, območje pa je takrat zapustilo skupno 300.000 ljudi.