Ostalo

V Lendavi smo včeraj dobili prve 3D prehode za pešce

Pešci so najbolj ranljivi udeleženci v prometu in tisti, ki so zadolženi za našo varnost na cesti, preizkušajo različne načine, kako bi te karseda zaščitili. Že okrog leto dni po Sloveniji nastajajo t.i. 3D prehodi za pešce, katere imamo od včerajšnjega dne tudi v Lendavi. Domiselna optična iluzija bo tako pomagala zaščititi najranljivejše, pešce, tudi v Lendavi.
Od vseh prometnih nesreč s smrtnim izidom je polovica takih, v katerih smrtno stradajo pešci. K bolj umirjenem prometu že vsaj leto dni po naši državi prispeva vse več 3D prehodov za pešce. Inovativen prehod je lansko poletje uradno ”debitiral” v Velenju, 21. maja so ga dobili v Murski Soboti, v Lendavi pa smo včeraj dobili najmanj tri takšne prehode za pešce, ki “lebdi” s pomočjo optične iluzije.

3D prehodi za pešce so praviloma izrisani tam, kjer je med udeleženci v prometu veliko pešcev, med njimi tudi otrok. Tovrstne zebre sicer niso slovenski ”izum”. Zrasli so na zelniku Islandcev, ki so jih vpeljali leta 2017. V Nemčiji zaradi neskladnosti s cestno-prometnimi predpisi niso dobili zelene luči. 3D prehod je torej videti kot navidezna ovira na cestišču, gledano iz avtomobila, zaradi česar vozniki dodatno zmanjšajo svojo hitrost.

Navidezno oviro na cestišču dosežejo z barvami in vzorci, ki ustvarijo optično prevaro, prehod za pešce pa iz zornega kota voznika v vozilu deluje kot lebdeča fizična ovira. Pa čeprav je na cesti le nekaj več barve, je prehod za pešce tako hitreje opazen, voznike pa lahko tudi “pretenta”, saj na prvi pogled deluje kot fizična ovira, zaradi katere bodo mnogi upočasnili in čez prehod zapeljali počasneje.