Ostalo

V Murski Soboti je načrtovana ureditev Centra sožitja, ki ga bo financiral sklad za zamejske Madžare, Bethlen Gábor

Svet Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti se je predvčerajšnjim sestal na svoji 17. redni seji v sejni sobi na Glavni ulici 124. Svet je med drugim v drugi obravnavi razpravljal o proračunu PMSNS za leto 2022 ter sprejel programski načrt in proračun Zavoda za informativno dejavnost madžarske narodnosti za leto 2022. Podali so tudi mnenje o programskem načrtu in proračunu podjetja Minta d.o.o. za leto 2022, katerega posebni del se med drugim nanaša na investicijo v Murski Soboti, za katero bo sosednja Madžarska prispevala skupno 541.000 evrov.
Poseben del proračuna podjetja Minta d.o.o. predstavljajo sredstva, ki bodo namenjena za nakup prostorov na zelo zanimivi lokaciji v Murski Soboti, po naših informacijah na Slovenski ulici, kjer je načrtovana ureditev Centra sožitja. Za obnovo prostorov in za projekte, ki so načrtovani, bo iz sosednje Madžarske, natančneje iz sklada za zamejske Madžare Bethlen Gábor za ta namen priteklo kar 541.000 evrov finančnih sredstev. S pomočjo razpisa Madžarske vlade je sicer podjetje Minta d.o.o., gre za podjetje ustanovljeno s strani Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, prostore že kupilo.

Kot je dejal predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in poslanec v Državnem zboru RS Ferenc Horváth za Pomurski madžarski radio, se že kar nekaj časa pogovarjajo, da bi bilo potrebno Madžare in Žide povezati v neko celoto na področju Murske Sobote. Med drugim je dejal še, da se bo z omenjenim centrom na nek način skušalo obuditi spomin na Madžare in Žide v Murski Soboti, “saj so na nek način na tem območju nekoliko pozabljeni. Namen centra je sobivanje oz. sožitje na enojezičnem prostoru, saj je madžarščina in pa židovska tematika nekako pozabljena. S tem centrom želimo dati možnost madžarski in slovenski kulturi ter književnosti nek skupen prostor,” je še dejal Horváth.

Za nakup okrog 100 kvadratnih metrov velikega prostora je že bilo odštetih 159 tisočakov. V prostoru bi bil muzej ter dvorana za manjše prireditve, s pomočjo katerega bi približali zgodovino Madžarov in Židov tamkajšnjim prebivalcem. Po naših informacijah bodo omenjeni prostori med drugim društveni prostori madžarskega kulturnega društva “Baráti kör,” ki deluje v Murski Soboti. Horváth je sicer za Pomurski madžarski radio še poudaril, da želi, da se jim pridružijo tako tamkajšnja knjižnica kot tudi muzej. “Upam, da je v 21. stoletju vse več ljudi, ki bodo podpirali sožitje ter sobivanje različnih kultur in jezikov, saj je to naš edini cilj s tem projektom v Murski Soboti,” je zaključil.