Ostalo

Turnišče: Patri minoriti odhajajo, med farani završalo. Zbrali so 2.440 podpisov peticije ter jih z odprtim pismom poslali škofu Štumpfu

Med farani župnije Marije Vnebovzete v Turnišču je završalo. Patri minoriti, ki so leta 2015 prevzeli vodenje župnije, jo namreč konec julija zapuščajo. To dejstvo je postalo znano pred dobrim tednom. Njihovemu odhodu nasprotujejo župljani, ki so na spletu oblikovali peticijo za obstoj minoritov v Turnišču in zbrali 2.440 podpisov, ki so jih, vključno z odprtim pismom, poslali murskosoboškemu škofu dr. Petru Štumpfu.
Provincialni minister p. Milan Kos je soboškega škofa obvestil, da patri minoriti z 31. julijem škofiji vračajo župnijo Marije Vnebovzete v Turnišču. Razlog? Število njihovih bratov se je v zadnjem obdobju “zelo hitro zmanjšalo,” pojasnjuje Kos. “Provinca zaradi tega ne more več zagotoviti treh patrov (kar je tudi najmanjše možno število bratov v samostanu), da bi lahko dobro nadaljevali to pastoralno delo.” Omenjena informacija je zelo vznemirila župljane in sicer do te mere, da so organizirali podpisovanje peticije in zbrali 2.440 podpisov, na murskosoboškega škofa dr. Petra Štumpfa pa so naslovili tudi odprto pismo.

Škof Štumpf: “Odhod patrov minoritov iz župnije Turnišče je zame in za mnoge zelo težek in boleč”

Soboški škof dr. Peter Štumpf razume kadrovsko stisko minoritov. Provincialnemu ministru p. Milanu Kosu in patrom, ki delujejo v Turnišču, še posebej p. Toniju Brinjovcu, se zahvaljuje za osemletno zavzeto delo v župniji, lendavski dekaniji in škofiji. “Odhod patrov minoritov iz župnije Turnišče je zame in za mnoge zelo težek in boleč. Pred osmimi leti sem jih zaprosil, da bi prišli v soboško škofijo. Zakaj prav oni? Zato, ker jih cenim kot zelo preproste, skromne in predane duhovnike Bogu in Cerkvi. V sebi resnično gojijo duha sv. Frančiška.”

Farani Turnišča: “Problematika v škofiji se v zadnjem času zelo stopnjuje”

“Prosimo, da nam pomagate z objavo odprtega pisma in širjenju opozarjanja na problematiko romarskega središča znotraj Škofije Murska Sobota, saj se vodstvo murskosoboške škofije skupaj s škofom ne odzove na povabilo srečanja z župljani Župnije Turnišče in reševanju nastalega problema. Problematika v škofiji se v zadnjem času zelo stopnjuje, saj se pristojni znotraj Škofije Murska Sobota, kljub mnogim odprtim težavam ne odločijo problema rešiti in prisluhniti vernikom, temveč enostransko sporočajo njihove odločitve, ki bi jih morali sooblikovali znotraj cerkvene skupnosti z vsemi deležniki, kar med verniki celotne škofije vzbuja strah, jezo in nezadovoljstvo. Zahvaljujemo se Vam za objavo prispevka in odprtega pisma v vašem mediju s katerim skušamo, da seodgovorni vodje dogovorijo v največjo dobrobit turniških vernikov in romarjev, da ne nastane še večja duhovna škoda, ampak ostane vera ‘živa’ še naprej. Če sinodo jemljemo resno, potem naj glas in želje vernikov dobijo tudi svojo težo,” so zapisali verniki.

Pismo faranov, ki ga objavljamo v celoti:

Odprto pismo


Soboški škof dr. Peter Štumpf