Sveže

Stopimo skupaj: Pomagajmo družini iz Skakovcev

Pred dvema tednoma, v soboto, 23.10. zgodaj zjutraj, se je v Skakovcih (Občina Cankova), kjer si roko podajajo gorički hribi in ravnica ob reki Muri, pripetila tragedija, ki nikogar ne more in ne bi smela pustiti ravnodušnega. Namreč, vedno ko ognjeni zublji nekomu uničijo dom in drugo premoženje, je to za družino oz. lastnike trpeč dogodek. Žalost je še večja, če se to zgodi v času, ko prihaja ostra zima in takrat ostaneš brez strehe nad glavo.
In prav to se je zgodilo družini Fašalek – Rengeo iz Skakovcev 28, le streljaj od sosednje Avstrije, v občini Cankova. Več kot žalosten dogodek za štiričlansko družino, 51-letnega Jožefa Fašaleka, njegovo 43-letno partnerko Simono Rengeo ter njuna sina, 23-letnega Petra in 19-letnega Gašperja se je zgodil, v začetku predzadnjega vikenda v oktobru. Tisto soboto zgodaj zjutraj so ostali dobesedno brez strehe nad glavo, katero so pred nekaj meseci, julija letos, uredili na novo. Žal, nesreča nikoli ne počiva in ob pogledu na hišo, kjer sta invalidna Jožef in Simona še v petek, 22.10., zvečer spokojno zaspala, je sedaj to nemogoče. Hvaležni so, da lahko še živita.

Tisto soboto, minuto po pol šesti uri zjutraj je namreč Regijski center za obveščanje aktiviral gasilce treh lokalnih prostovoljnih gasilskih društev, češ, da v Skakovcih 28, gori stanovanjska hiša. Pozneje je Uprava RS za zaščito in reševanje poročala, da je “ob 5.31 v kraju Skakovci, v občini Cankova, zagorelo okoli 75 kvadratnih metrov ostrešja stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci iz PGD Skakovci, PGD Cankova in PGD Gerlinci.” Po besedah Silvestra Rogana, poveljnika PGD Cankova, je v intervenciji sodelovalo 30 gasilcev iz treh prostovoljnih gasilskih društev. Pozneje so s PU Murska Sobota sporočili, da je “v požaru zgorelo ostrešje stanovanjske hiše in del ostrešja gospodarskega poslopja. Ugotovljeno je bilo, da je do požara prišlo zaradi kratkega stika na priključnem vodniku električnega grelnika vode. Po nestrokovni oceni je nastalo za okrog 30.000 evrov škode.“

Po besedah gospodinje Simone, so gasilci na kraj prispeli hitro in so bili učinkoviti. “Res so hitro bili tukaj in so nemudoma začeli z gašenjem. Če jih ne bi bilo, bi se vse skupaj končalo še huje, kajti plameni so bili nekaj metrov visoki in ogenj se je hitro širil, tako, da bi zgorel tudi bivalni del objekta v pritličju ter tudi gospodarski objekt, ki je povezan s stanovanjskim delom,“ nam je povedala Simona, ki je razložila, kako sta s partnerjem spala, sina pa sta bila na zabavi. “Mlajši sin Gašper je prišel okoli petih zjutraj in tudi šel spat, a ničesar ni slišal in ne videl. Šele pol ure pozneje sem slišala močno pokanje iz kurilnice. Nemudoma sem preverila situacijo in zaradi dima že nisem mogla v kurilnico. Z možem sva takoj zapustila hišo, enako je storil mlajši sin. Poleg gasilcev sem poklicala tudi starejšega sina, ki je hitro prišel domov. Gasilci hitro končali svoje delo, nato pa so še nekoliko pomagali pri sanaciji okolice. Seveda so zraven bili tudi sosedje, tako, da so nam vsi skupaj vrnili upanje, da v nesreči nismo ostali sami. Prijetno nas je presenetil tudi župan, ki se je takoj pozanimal, ali imamo kakšno možnost za začasno namestitev,” nam je razlagala Simona, ki je dodala, da bi najraje vseeno spali doma, kar naj bi se kmalu tudi zgodilo. Želijo si predvsem, da bi se vse skupaj čim prej saniralo, saj se bojijo jesenskega deževja.

Levo: Župan Občine Cankova: Danilo Kacijan

“Hvala županu, da nam je hitro poiskal začasno namestitev, v hiši naših sosedov Šinko, ki imajo hišo tudi v Gornjih Črncih, na drugi strani občine Cankova. Pri tem smo imeli srečo, a življenje v lepi hiši Šinko ni trajna rešitev,” še pove Simona, katere družina potrebuje širšo družbeno pomoč, saj Jožef Rengeo sploh ni zaposlen, še huje pa je, da je po preživeti možganski kapi, šele pred dnevi prišle iz bolnišnice z daljšega zdravljenja, ki se bo še nadaljevalo. Tudi Simona nima kakšnega večjega zaslužka, saj je zaposlena v invalidskem podjetju Želva, ki skrbi za usposabljanje in zaposlovanje invalidov. Res je, da sta trenutno zaposlena tudi sina, en pri Kleparstvu Šinko, drugi pri podjetju Roto iz Černelavcev, a bo kljub temu za novo streho in sanacijo notranjosti hiše potrebnih kar nekaj sredstev, po neuradnih ocenah več kot 30 tisočakov.

“Vsem je jasno, da je v požaru zgorelo celotno ostrešje stanovanjske hiše in še marsikaj, tako da je hiša v tem trenutku neuporabna. Občina Cankova se je takoj vključila v reševanje stanovanjskega problema za omenjeno družino in na srečo našla v Gornjih Črncih hišo v katero so začasno nameščeni vsi štirje člani družine. Materialno stanje v omenjeni družini je zelo slabo, saj je oče invalid, mati opravlja delo z omejenim delovnim časom in dva sinova, ki občasno opravljata priložnostna dela. Družina sama si v nobenem primeru ne more popraviti pogorelega objekta na katerem je potrebno v celoti zamenjati ostrešje s kritino, popraviti električno inštalacijo in tudi odpraviti posledice gašenja, kot so pleskanje in popravilo notranjih prostorov stanovanjske hiše. V ta namen se vljudno obračamo na vse ljudi dobre volje, s prošnjo za pomoč pri ureditvi pogojev za vrnitev družine v svojo lastno hišo v okviru vaših zmožnosti. Občina Cankova v proračunu nima nekih posebnih sredstev za takšne zadeve, vendar smo kljub temu prevzeli nase celotne stroške začasne namestitve družine, kateri smo tudi priskrbeli kurjavo – kurilno olje, prav tako sodelujemo pri odstranjevanju ostankov od požara in iščemo še druge možnosti, da bi družini omogočili lažjo prebroditev težav, v katere so zašli. Preko občine se zbirajo tudi ponudbe za rekonstrukcijo oz. popravilo pogorelega ostrešja, popravilo električne inštalacije, popravilo notranjosti hiše,” nam je s prošnjo za pomoč povedal cankovski župan Danilo Kacijan, ki je hvaležen vaščani naselja Skakovci, katerega krajani aktivno pomagajo pri odstranjevanju posledic požara in so tudi pripravljeni pomagati pri sanaciji omenjenega objekta. Sam župan je iz lastnega žepa nabavil kurilno olje za družino, da bo na toplem v začasnem domu v Črncih.

Tako Kacijan kot prizadeta družina so še posebej hvaležni družini Šinko, da so jim v teh težkih trenutkih odstopili lastno hišo. Toda, to ni tisto, kar si družina želi, to pa je, da se čim prej vrnejo pod svojo novo streho. “Upam in želim si, da so v naši lepi državi še vedno posamezniki, podjetja in organizacije, ki lahko in imajo tudi čut ter odgovornosti do ranljivih oseb v naši družbi, katerim pa vsekakor moramo pomagati in jim omogočit možnost normalnega življenja. To si zaslužijo tudi člani družine iz Skakovcev,” je še dodal župan občine Cankova, Danilo Kacijan.

Gotovo je torej, da družina potrebuje pomoč in le, če se dobri ljudje čim prej odločijo pomagati, bodo Jožef, Simona, Peter in Gašper spet imeli večino potrebnega za dostojno življenje. Zato naj nas vodi misel, da največ prejmemo, ko damo, ko odpremo srce za nekoga, ki nas potrebuje. Bistveno bolje se počutimo, ko v tem divjem, neumornem tempu življenja pomoči potrebnim prižgemo iskrico upanja in veselja, ko nekomu ogrejemo srce. Kmalu, ko nas bodo obiskali trije bradati možje, najprej sv. Miklavž, nato Božiček, in Dedek Mraz bomo, kot običajno, veliko zapravljali… Letos pa, pozabimo na velika darila, pozabimo na histerično zapravljanje. Namesto tega raje delajmo dobro. Pomagajmo, ko lahko. Delimo tisto malo, kar imamo in lepšajmo življenje sočloveku z drobnimi stvarmi.

Pomagajmo Jožefu, Simoni in njunima otrokoma

Drage bralke in bralci, vse, ki želite pomagati družini iz Skakovcev, prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom Za Fašalek-Rengeo, sklicna številka 7245. Pomagate lahko tudi s SMS-donacijami. Pošljite SMS na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov.