Sveže

FOTO: Od včeraj je v centru Bánffy na ogled razstava Brezmejno – od Pinc do Hodoša

V okviru razstave z naslovom Brezmejno – od Pinc do Hodoša so v centru Bánffy na ogled fotografije 12 fotografov, ki čez fotografije predstavljajo življenje ob sedaj že “virtualni” meji od Hodoša do Pinc. Skozi objektiv so prikazali naravne lepote pokrajine, zgodovinske in etnografske značilnosti, ter kulturno dediščino obmejnega območja.
“Razstava je plod sodelovanja članov Foto-Video kluba Lendava in je nastala tudi na podlagi razpisa Zavoda za kulturo madžarske narodnosti. Razstava torej prikazuje podobe življenja na poti iz Pinc do Hodoša oz. od naselja Tornyiszentmiklós (HU) do naselja Bajánseny (HU). Predstavili smo življenje, znamenitosti, običaje, stare zgradbe, pokrajino, naravne znamenitosti, kulinariko, ljudi … Razstavo sestavljajo fotografije dvanajstih avtorjev in zanimivo je, da je vsak posnel okrog 10 fotografij in takrat je sledil izbor. Do takrat pravzaprav nismo vedeli, kaj je kdo zajel v objektiv. Tema je zelo široka in plod tega je razstava, ki bo predstavljena tudi virtualno. Mnenja sem, da je projekt dobro izpadel, saj si je vsak sam izbral kaj bo fotografiral in kje bo fotografiral. Sam sem se recimo vozil na madžarski strani. Na račun je na razstavi prišel vsak fotograf,” je dejal predsednik Foto-Video kluba Lendava Borut Graj.

Kot je za naš spletni portal še dejal Graj, so za razstavo izbirali fotografije, ki imajo ustrezno barvno skladnost, da so tematsko urejene in da predstavljajo neko zgodbo. “Pogledi na pokrajino niso klasični in torej gre za zelo raznolike fotografije.” Razstava bo na ogled do konca leta in moč si jo je ogledati v razstavnem prostoru centra Bánffy v času obratovanja lokala. Za vstop v razstavni prostor je potrebno izpolnjevati pogoj PCT.