Sveže

“Obvoznica Murskega Središća z mostom čez reko Muro v Petišovcih, ostaja v načrtih hrvaške vlade”

Župan mesta Mursko Središće Dražen Srpak, ki je hkrati tudi poslanec v hrvaškem Saboru, je na zadnji seji ministru Olegu Butkoviću, ki je podpredsednik hrvaške Vlade ter minister morja, prometa in infrastrukture, postavil vprašanje o obvoznici mesta Mursko Središče ter že več let načrtovanem projektu, izgradnji novega mostu čez reko Muro. Butković je Srpaku v odgovoru dejal, da hrvaška Vlada in pristojno ministrstvo oziroma državno podjetje Hrvaške ceste, “nad projektom ni in tudi ne namerava obupati.”
Dražen Srpak je uvodoma ministra Butkovića pohvalil glede dveh večjih projektov, ki se trenutno izvajajo v sosednjem Međimurju, to sta obvoznici na območju treh naselij in sicer Preloga, Nedelišća in Pušćin. Pri tem je v nadaljevanju ministru postavil vprašanje o izvedbi projekta obvoznice mesta Mursko Središče, vključno z izgradnjo novega mostu čez reko Muro, ki bi se na območje Slovenije priključil v Občini Lendava, natančneje, v Petišovcih. S tem bi se, kot je dejal Srpak, center mesta Mursko Središće rešil tovornega prometa. Na letni ravni bi naj šlo za okrog 18.000 tovornih vozil.

Pri tem je seveda potrebno poudariti, da bi cesta na slovenski strani potekala po poplavnem območju, poseg pa bi precej spremenil trenutno naravno krajino, saj bi vozišče bilo potrebno dvigniti za več metrov. Prav letošnjega avgusta se je to dejstvo potrdilo.

“Ko govorimo o obvoznici Murskega Središća, projektu, ki se pripravlja že dlje časa, moramo poudariti, da je bila študija izvedljivosti z idejno rešitvijo izdelana že leta 2018. Hrvaška Vlada in ministrstvo, oziroma državno podjetje Hrvaške ceste nad projektom niso in tudi ne nameravajo obupati. Dejstvo je, da imamo določene težave in sicer glede določitve stične točke, saj za določitev seveda potrebujemo dogovor s sosednjo Republiko Slovenijo. Le takrat lahko nadaljujemo projektiranje. Dogovori so v teku, glede stične točke obstajajo določena nesoglasja, bomo pa v rešitev te situacije vložili vse napore. Upam, da bomo razgovore z Republiko Slovenijo zaključili hitro, podpisali lokacijo stične točke in projekt uspešno realizirali,” je Srpaku odgovoril Butković.

 Dražen Srpak je sicer že pred časom dejal, da je gradnja novega mostu čez reko Muro ter obvoznica okrog mesta Mursko Središće projekt, nad katerim ne bodo obupali, saj po njegovem mnenju ta ni pomemben zgolj za Mursko Središće, temveč tudi za celotno Međimursko županijo in Republiko Hrvaško, saj bi ta povezal dve avtocesti -tisto proti Avstriji in proti hrvaški Dalmaciji pa tudi proti Budimpešti.

(klik na sliko za povečavo)

Dražen Srpak