Sveže

Med nominiranci za Obrtnika leta 2023 tudi pomurski podjetji

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije skrbi tudi za dvig ugleda obrtnih poklicev, obrtnih dejavnosti in podjetništva ter njenih nosilcev, obenem pa spodbuja odličnost in kakovost storitev in izdelkov. Vsako leto zato s podelitvijo dveh prestižnih priznanj Obrtnik leta in Podjetnik leta nagradi njihovo odličnost in kakovost ter se s priznanjem Najstarejši obrtnik leta hkrati pokloni tudi tistim, ki v dejavnosti vztrajajo najdlje. Med letošnjimi nominiranci tudi dve pomurski podjetji.
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije bo v četrtek, 30. novembra na Brdu pri Kranju na svojem slavnostnem dogodku podelila prestižna priznanja Obrtnik leta 2023, Podjetnik leta 2023 in posebno priznanje Najstarejši obrtnik leta 2023 ter več kot 120 mojstrskih diplom novim mojstricam in mojstrom. Priznanji obrtnik leta in podjetnik leta, ki ju lahko prejmejo obrtniki in podjetniki, predstavljata vzor odličnosti in kakovosti poslovanja, imata že dolgo tradicijo. Komisija za izbor prejemnikov priznanj je imela zato tudi letos izredno težko delo. Izmed prijavljenih, vseh po vrsti odličnih obrtnikov in podjetnikov, ki jih je obiskala, je na koncu izbrala devet nominirancev, štiri za priznanje obrtnik leta in pet za priznanje podjetnik leta.

Letošnji nominiranci

Nominiranci za Obrtnika leta 2023 so:

  • Anton Cigan in Peter Tibaut, KIT ŽIŽKI, proizvodnja kovinske opreme d.o.o.
  • Boris Mastnak, Mastnak Boris s.p.
  • Franc Maučec, STEKLARSTVO FRAMA d.o.o.
  • Klemen Cvek, MT CVEK d.o.o.

Nominiranci za Podjetnika leta 2023 so:

  • Bojan Petrovič, PETROVIČ, podjetje za trgovino in storitve d.o.o.
  • Igor Arh, METALIKA, proizvodnja pohištva, furnirnega aluminija in inženiring d.o.o.
  • Miran Rauter, HERMI d.o.o.
  • Primož Zelenšek, CHIPOLO, raziskave in razvoj na področju elektronike, d.o.o.
  • Robert Medle, Roletartvo MEDLE, d.o.o.

Anton Cigan in Peter Tibaut – KIT Žižki, proizvodnja kovinske opreme, d. o. o., Črenšovci

FOTO: OZS

Temelje podjetja, ki sta ga leta 2008 ustanovila Anton Cigan in Peter Tibaut, je leta 1990 postavil Štefan Tibaut, ki se je začel ukvarjati z izdelovanjem kovinskih izdelkov. Danes v podjetju izdelujejo skladiščno opremo, arhivske regale, omare in police, garderobne omarice najrazličnejših oblik in dimenzij za podjetja, šole, zavode in druge ustanove, delovne mize s predalniki in orodne omare, omare za nevarne snovi, snežne pluge za viličarje in še mnogo drugega.

Ves čas izredno veliko pozornosti namenjajo razvoju novih izdelkov. Z ogromno znanja in sodobne opreme so se enostavnejši izdelki z začetka razvili v precej bolj zahtevne. Projektov se lotevajo celovito, od idejne zasnove do proizvodnje in montaže, široka paleta izdelkov za različne potrebe pa podjetju daje varnost tudi v bolj negotovih časih.

V podjetju KIT Žižki presežke, ki jih ustvarijo, vedno vlagajo v investicije in razvoj podjetja. Nedavno so tako v obrtni coni Ogradi v Črenšovcih zagnali linijo za suhoprašno barvanje in posodobili strojni park, kar jim omogoča izboljšanje obstoječih in razvoj novih izdelkov ter še bolj kakovostne storitve. Ob tem pa ima nova tehnologija tudi veliko pozitivnih učinkov na okolje in omogoča varnejše in delavcem prijaznejše delovno okolje.

Trenutno je v podjetju zaposlenih 20 oseb z bogatim strokovnim znanjem in izkušnjami. Lastnika podjetja cenita svoje zaposlene in se zavedata, da so največji kapital podjetja. Podjetje KIT Žižki se aktivno vključuje tudi v aktivnosti lokalne skupnosti in podpira gasilska, kulturna, športna in druga društva ter sodeluje pri izvedbi humanitarnih projektov.

Franc Maučec, Steklarstvo Frama, d. o. o., Beltinci

FOTO: OZS

Franc Maučec je mojster stavbni steklar, ki je svojo obrtniško pot začel leta 2005 kot samostojni podjetnik na temeljih družinske tradicije, saj se je s steklarstvom ukvarjal tudi njegov oče Franc starejši.

Danes se Steklarstvo Frama, kot se podjetje imenuje po preoblikovanju, ukvarja s stavbnimi zasteklitvami, zasteklitvami balkonov, vetrolovov in zimskih vrtov, izdelavo varnostnih in lepljenih stekel za ograje, kabine za prhe, drsna vrata in predelne stene, poleg tega pa izdelujejo in montirajo izolacijsko steklo ter vse vrste ogledal in predelnih sten iz jedkanega stekla in še mnogo drugega.

V podjetju, v katerem je 14 zaposlenih, skrbijo, da vsako leto del sredstev namenijo za investicije ter posodabljanje in širitev svoje ponudbe. Pred petimi leti so se tako odločili za razširitev steklarske delavnice, ki so jo opremili s sodobnimi stroji in napravami, s čimer so dosegli zmanjšanje stroškov energije, vpliva na okolje, skrajšali so proizvodne procese in povečali obseg proizvodnje.

Zadovoljstvo strank, večinoma gre za domače in avstrijske, postavljajo v ospredje svojega dela, zato jim je osnovno vodilo kakovostna komunikacija in opravljeno delo. Podjetje v svoji viziji in razvoju sledi sodobnim trendom in potrebam strank. Tako poskušajo biti v svoji stroki med najboljšimi, kar dokazujejo tudi pridobljeni certifikati.

Vir: OZS/Mira Črešnar