Ostalo

Spidvej: Dalibor Bot do treh točk

Uvodna velikonočna dirka skupnega državnega prvenstva je po zanimivosti in pestrem dogajanju na stezi in ob njej presegla vsa pričakovanja. Kakšnih 1500 gledalcev je domov odšlo verjetno več kot zadovoljnih, saj je za tekmovalce bila dirka precej živčna, a za gledalce nadvse zanimiva. Dirko je sicer pričakovano in suvereno dobil Ljubljančan Matej Žagar pred Madžarom Josefom Tabako in tretjeuvrščenim  Hrvatom Jurico Pavlicem., četrto mesto je pripadlo domačinu Denisu Štojsu, ki se je sicer dokaj suvereno  uspel uvrstiti v finale.

Na dirki smo lahko videli kar nekaj dobrih in drznih bojev ter atraktivnih prehitevanj, in tudi kar nekaj padcev, ki so se na srečo končali brez posledic. Žal pa je dirko zaznamovalo tudi ekstremno slabo sojenje s strani glavnega sodnika Gregorja Tomažiča iz Ljubljane, ki je s svojimi, precej čudnimi kriteriji in odločitvami poskrbel za slabo voljo marsikoga. Še selektor Franci Kalin je na zadnji seji žirije in tudi nam po njej ponovil stavek, da ga takšno sojenje skrbi.

Začelo se je že v prvi vožnji, ko je Matic Ivačič nekoliko zamudil štart in je na vhodu v prvi zavoj nehote z zadnjim kolesom v prvega zadel mladega Jako Kovačiča, ki je zaradi tega padel. Sodnik je posegel po nerazumljivi potezi in izključil mladega petnajstletnika in kljub plačilu protesta in ponujanje fotografij sodniku v vpogled kjer je vidno da je prišlo do kontakta omenjenih dveh tekmovalcev in posledično padca mlajšega se sodnik ni zmenil za nič in je vztrajal pri svoji odločitvi. Nekako po vzoru nogometnih sodnikov bi bilo tudi to nekako sprejemljivo, v kolikor bi se sodnik držal enakih kriterijev celotno dirko in do vseh, a je po še nekaj  napakah v enaki situaciji prav tako po štartu šestnajste vožnje v boju med Žagarjem in Pavlicem, ob padcu Pavlica poklical vse štiri na ponoven štart.

Sumljiva pa je bila tudi odločitev o zmagovalcu osemnajste vožnje, ko sta se celo vožnjo atraktivno borila Ivačič in Tabaka. Sodnik je ob tesnem obračunu vse do in preko ciljne črte omenjene dvojice poklonil zmago Madžaru in s tem oškodoval ne le Ivačiča temveč tudi Žigo Kovačiča, ki je posledično ostal brez finala. S takšnimi potezami in spreminjajočimi se kriteriji si verjetno ravno ni naredil usluge, kajti isti sodnik si je že v lanskem letu svojim recimo temu nevsakdanjim sojenjem nakopal  že jezo najmanj v sosednjem Goričanu. Upajmo, da kritika selektorja Kalina na sojenje ni zaman, in da ima nacionalna zveza verjetno kašen vzvod, da takšno nekonsistentno in s tem tudi krivično sojenje primerno sankcionira.

spidvej2

Od posavskih voznikov se je tokrat najbolj izkazal stari maček Denis Štojs. Štart v samo dirko je bil nekoliko slabši, a je svoje nastope stopnjeval in po rednem delu dirke je imel na svojem računu dve zmagi in tri druga mesta in je kot tretji najboljši dirkač rednega dela prišel v finale. V finalu je ob slabem štartu v nadaljevanju poskusil nekoliko preveč in padel. Dobro je dirko odpeljal njegov klubski kolega povratnik Matic Ivačič, ki je po enoletnem premoru prikazal odlično pripravljenost. Nekoliko je imel sicer smole, saj mu je že na treningu poslušnost odpovedal boljši od agregatov tega pa, kot je dejal, sam ni znal najbolje nastaviti in je na tako suhi in trdi stezi nekoliko preveč vrtelo v prazno.

Brata Žiga in Jaka Kovačič, člana KST Bistrica ob Sotli, sta pokazala, da sta v zimskem obdobju delala bolje kot kadar koli prej. Starejši od bratov Kovačič Žigi se je finale tokrat izmuznilo le za las. Dirko je sicer končal na dokaj nehvaležnem petem mestu z enakim številom točk kot Tabaka, a je odločalo število boljših mest. Oba sta imela po tri zmage v nabiranju drugih mest pa je bil Madžarski tekmovalec tokrat boljši. Sicer je v direktnem dvoboju in skupnem seštevku v mladinski konkurenci tokrat uspel premagati svojega velikega tekmeca Nicka Škorjo, a kot je dejal, je zadovoljen z rezultatom s samo vožnjo pa nekoliko manj, saj mu je, kot je dejal manjkalo sproščenosti.

Precejšnje presenečenje  in zelo pozitiven vtis je tokrat na nas naredil mlajši od bratov komaj petnajstletnemu Jaka Kovačič, ki je kljub neupravičeni izključitvi v prvi vožnji v nadaljevanju zbral več kot solidnih pet točk. Še bolj pomembno pri vsem skupaj pa je dejstvo, da je mladenič kljub padcu in krivici, ki mu jo je storil očitno vase zagledani sodnik dirko speljal zbrano do konca. Prikazal je zanj več kot solidne predstave v katerih ni skoraj nič zaostajal za tekmeci, temveč  je na motorju deloval zelo stabilno. Upajmo, da mu je ta dirka dala še dodaten zagon za še bolj zavzeto delo na treningih in dirkah ki prihajajo. Nekako najslabše pa je tokrat šlo še petemu posavskemu vozniku Luki Omerzelu, ki od letos naprej zastopa barve AMTK Ljubljana. Zbral je dve točki kar je zadostovalo za štirinajsto mesto, in zabeležil tudi dva padca.

Sama finalna vožnja je na tokratni dirki bila ponovljena kar trikrat. Za prvo prekinitev vožnje je po »komolčkanju« takoj po štartu starih dveh znancev iz devetnajste vožnje Žagarja in Pavlica, ki sta bila v trenutku prekinitve v tem vrstnem redu poskrbel s padcem Denis Štojs. V drugo sta Žagar in Pavlic vajo s »komolčkanjem« takoj po štartu  ponovila in ko si je Žagar že izboril notranjo linijo v zavoju je vsaj na prvi pogled bilo videti kot da Pavlic tesno za njim ni mogel zmanjšati hitrosti in ga je ob trku v Žagarja dvignilo in snelo z motorja in sledil je spektakularen padec. Tudi ta se je na srečo končal brez hujših posledic.

spidvej3

Omeniti velja tudi napredek mladega Laščana Nicka Škorje člana AMTK Ljubljana, ki je sicer pokazal dobre vožnje in dobro hitrost, a so štarti prvina, ki mu tokrat ni šla ravno najbolje. Skupno sedmo mesto v članski in drugo v mladinski konkurenci  in zaostanek le dveh točk za branilcem mladinskega naslova Žigo Kovačičem ni velik zato bo ta boj še verjetno zanimiv. Upajmo, da bosta oba najboljša mladinca še boljše vožnje pokazala v nadaljevanju sezone tudi v kvalifikacijah za mladinsko evropsko in svetovno prvenstvo. In če omenimo še zadnjega  slovenskega predstavnika Lendavčana Daliborja Bota  je na tej dirki zbral tri točke in dvanajsto mesto.

In kot smo že napisali tudi v prejšnjih sezonah,  se zavedamo, da so takšne skupne dirke lahko sila zanimive in gledalcem lahko ponudijo obilo zabave, v kolikor ne bi pri tem vsem skupaj šlo za dejstvo, da se število slovenskih tekmovalcev iz leta v leto drastično zmanjšuje. In temu niso krive samo poškodbe kot to opravičujejo in opisujejo nekateri. Najmanj trije slovenski tekmovalci bi lahko ob drugačni podpori klubov oziroma društev nastopili tudi v tej sezoni, saj smo na stadionu videli tako oba Posavca  Čondo in Radkoviča ter Ljubljančana Jerneja Pečnika, ki si nekako delijo žalostno usodo prisilnih upokojencev, saj jim klubi očitno niso zmogli in znali stati ob strani.

Da je ironija trojice prisilnih upokojencev še večja so kariere končali vsak v svojem klubu, ki imajo svojo stezo in ta podatek pove o vseh treh klubih in s tem o klavrnem finančnem stanju vseh treh slovenskih društvih s s svojo stezo. Žal pa zaradi razburljivega dogajanja na tokratni dirki nismo prišli do preverjenih informacij o govoricah, da naj bi klub KST za katerega nastopata brata Kovačič v bližnji prihodnosti načrtoval izgradnjo lasne steze. Neformalno nam je uspelo izvedeti, da so pogovori stekli z županjo občine Kozje a informacije tokrat nismo uspeli preveriti.

Naslednja dirka državnega prvenstva bo 9. Aprila na stadionu Ilirija v Ljubljani, pred njo pa slovenske tekmovalce  čakata še dve dirki mednarodnega prvenstva parov, ki bosta v Pragi in Pardubicah.

NA POVEZAVI si zraven avdio izjav nekaterih tekmovalcev lahko ogledate tudi obširno foto galerijo v kateri ne manjka odličnih celih serij padcev od prvega dotika naprej.

Rezultati:

1. Matej Žagar, AMTK Ljubljana, (3,3,3,3,3)+3 =18 točk
2. Jozsef Tabaka, Madžarska, (3,2,0,3,3)+2=13
3. Jurica Pavlic, HR (3,3,3,2,3)+fx=14
4. Denis Štojs, AMD Krško, (2,3,2,3,2)+fx=12
—————————————————————————————
5. Žiga Kovačič, KST Bistrica ob Sotli, (3,1,3,3,1)11
6. Norbert Magosi, MAD, (2,2,2,2,2)10
7. Nick Škorja, AMTK Ljubljana, (2,3,2,1,1)9
8. Roland Benko, MAD, (1,2,3,2,ef) 8
9. Matic Ivačič, AMD Krško, (2,1,1,2,2)8
10. Nicolas Vincentin, ITA, (1,1,1,1,3) 7
11. Jaka Kovačič, KST Bistrica ob Sotli, (fx,2,2,1,0) 5
12. Dalibor Bot, ST Lendava, (1,0,1,0,1)3
14. Dennis Fazekas, HR/MAD, (1,1,0,0,fx)2
15. Luka Omerzel, AMTK Ljubljana, (f,0,1,fx,1)2
16.Davide Vinante, ITA, (0,0,0,1,0)1

 

Tekst: Mitja Pungarčič/Mediamark 

Foto: Sašo Ključarič/Photospeed.si