Ostalo

Se boste tudi vi prihajajoči petek v Čentibi dali na seznam?

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L), v partnerstvu z Zavodom Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, Zavodom za turizem in razvoj Lendava ter Klubom študentov Lendava organizira dobrodelno akcijo “Daj se na seznam.” Oddajali boste zgolj bris ustne sluznice z vatirano palčko. Ne pozabite: Biti dobrodelen je plemenito!
V Sloveniji se vsako leto zdravi okoli 2000 bolnikov s krvnim rakom. Za približno 120 otrok in odraslih je edina možnost za preživetje, ki jo povečuje obsežen seznam potencialnih darovalcev, presaditev krvotvornih matičnih celic. Te pa lahko zagotovijo zgolj darovalci. In darovalec ste lahko tudi vi. Za to se prihajajoči petek ne bo potrebno peljati zelo daleč, temveč v Čentibo, v tamkajšnji kolesarski center Murania.

K oddaji brisa ustne sluznice ste vabljeni vsi, ki še niste dopolnili 46 let!

“Občutek, da na svetu obstaja oseba, ki ti lahko reši življenje, je neopisljivo dober. In sama sem imela neizmerno srečo, da se je tista oseba odločila za darovanje.” pravi Vanja Žulič, ki je svojemu darovalcu neizmerno hvaležna, ker ji je rešil življenje. Tako boste lahko bris svoje ustne sluznice, ki bo za tem preverjena, ali morda prav vi komu, ki boleha za krvnim rakom rešite življenje, darovali v kolesarskem centru Murania v Čentibi, v petek, 9. marca 2018 od 12.00 – 17.00 ure.

Presaditev krvotvornih matičnih celic pride v poštev predvsem pri zdravljenju malignih ter nekaterih nemalignih boleznih kostnega mozga in drugih krvotvornih organov (levkemije, mielodisplastični sindromi, diseminirani plazmocitom, maligni limfomi, huda oblika aplastične anemije). “Ker je skladnost bolnikovih in darovalčevih krvnih matičnih celic geografsko in etnično pogojena, je izrednega pomena, da se na seznam vpiše čim več prebivalcev Prekmurja z okolico, ki trenutno v registru nima veliko potencialnih darovalcev. Vemo pa, da veliko bolnikov s krvnimi raki prihaja tudi s tega območja Slovenije,” so zapisali pri Klubu Študentov Lendava in slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo.

Da se date na seznam, poziva tudi Tadej Toš