Ostalo

FOTO: Praznično srečanje osnovnošolcev in občin, ki ohranjajo Kranjčevo dediščino, v Veliki Polani

Predvčerajšnjim je bila v Veliki Polani sklepna svečanost literarnega natečaja “Strici so mi povedali” in obenem zanimivo srečanje učencev osnovnih šol iz treh občin, ki so tesno povezane z imenom Miška Kranjca in so pravzaprav najbolj vnete ohranjevalke Kranjčeve dediščine: OŠ Miška Kranjca Velika Polana, OŠ Dol pri Ljubljani in OŠ Miška Kranjca Ljubljana.
Pisana druščina mladih literatov, pevcev, folkloristov in njihovih mentorjev je v organizaciji JSKD OI Lendava, Občine Velika Polana ter OŠ Miška Kranjca preživela zanimiv, razgiban majski dan v Kranjčevi Poljani v pokrajini ob Muri. Srečanja so se udeležili tudi predsednik JSKD Slovenije mag. Marko Repnik ter predstavniki treh omenjenih občin.

V slavnostnem kulturnem programu so na odru Doma krajanov Velika Polana na odru, ozaljšanem s snopi še zelenega žita in šopki poljskega cvetja, nastopili plesalci, zborovski pevci in gledališčniki ter tamburaši, učenci treh šol. Gostom iz osrednje Slovenije se je zdelo zelo zanimivo, da sta povezovalca programa, Mankica in Miškec, zelo spretno in duhovito prepletala svoje napovedi v knjižnem jeziku in prekmurščini – prispevek k ohranjanju kulturne dediščine naših krajev.

V osrednjem delu prireditve pa so bili objavljeni rezultati literarnega natečaja Strici so mi povedali, ki ga je JSKD OI Lendava razpisala 1. februarja, odprt pa je bil do konca aprila 2018.Tematski natečaj je bil vezan na roman Strici so mi povedali. V sodelovanju z republiško JSKD je postal natečaj vseslovenski. Odzvalo se je 14 osnovnih šol iz vse države (skupno 40 učencev 2. in 3. triade). Dober odziv glede na to, da je leto 2018 tudi Cankarjevo in Župančičevo ter še »marsikakšno« leto in dobivajo šole preštevilna vabila k sodelovanju na literarnih natečajih.

Poleg objave rezultatov razpisa je bil predstavljen tudi zbornik vseh, na natečaj dospelih besedil učencev in odraslih piscev (le-ti se bodo srečali 13. septembra v lendavski sinagogi). Izdajo obsežnega zbornika, ki bo vsem sodelujočim avtorjem gotovo lep spomin, obenem dobra motivacija za pisanje, so omogočili: Občina Lendava,Občina Velika Polana,Občina Dol pri Ljubljani, Knjižnica-Kulturni center Lendava ter JSKD OI Lendava.

Strokovna komisija v sestavi Ivanka Bratkovič, Ana Matjašec in Olga Paušič je presodila, da prejmejo nagrade naslednji ustvarjalci:

II. triada OŠ

1. LARA OSOJNIK, Otroštvo mojega deda
Osnovna šola Radlje ob Dravi, 6. razred
Mentorica: Adela Klemenc

2. ZARJA GOMBOC, Mankica – moja BFF
Osnovna šola Miška Kranjca Velika Polana, 4. razred
Mentorica: Andreja Kavaš

3. ZALA KRANJC, Ko je v šolo hodila moja babica
Osnovna šola Veržej, 5. razred
Mentorica: Cvetka Puhar

III. TRILETJE

1. SARA MATJAŠEC, Dedova zgodba
Osnovna šola Miška Kranjca Velika Polana, 9. razred
Mentorica: Danijela Apatič

2. MEGI JERINA, Pripoved babi
Osnovna šola Janka Modra, Dol pri Ljubljani, 9. razred
Mentorica:Danica Števančec

3/1 BLAŽ PRŠA, Šolanje vaških otrok v lepših časih
Osnovna šola Murska Sobota II, 7. razred
Mentorica: Sabina Oletič
3/2 VITA HORVAT, Šola nekoč in danes
Osnovna šola Kobilje, 8. razred
Mentorica: Marija Domonkoš
3/3 SARA PETKOVŠEK, Frača v ognju
Osčnovna šola Miška Kranjca Ljubljana, 8. razred
Mentorica: Jana Božič

V popoldanskih urah so si udeleženci srečanja ogledali Kranjčevo domačijo, postali ob pisateljevem grobu, doživeli lepote narave v okolici Velike Polane, zvečer pa si ogledali gledališko predstavo Katastrofalna večerja v izvedbi KD Ivana Kavčiča iz Ljutomera.

FOTO: Matej Vnuk