Ostalo

Zanimivo: Občinski svet Murskega Središća od minulega petka nič več “papirnat”

V nam sosednji občini Mursko Središće, od katerega nas ločuje le reka Mura in državna meja, so do dobra modernizirali zasedanja tamkajšnjega občinskega sveta. Da bi bili kar se da ekološki, so vsem občinskim svetnikom nabavili prenosne računalnike in se tako odpovedali goram papirja.
V želji, da bi v nam sosednji Občini čez Muro čim bolj znižali stroške delovanja občinskega sveta, so vsem občinskim svetnikom priskrbeli prenosne računalnike. To so storili predvsem iz razloga, da bi bili bolj ekološki. Kot nam je včeraj v telefonskem pogovoru povedal tamkajšnji župan Dražen Srpak, so za vsako zasedanje občinskega sveta porabili goro papirja in tiskalniške barve. Vsako zasedanje je bilo tako iz ekološkega vidika zelo potratno.

Kot nam je povedal Srpak, so torej za potrebe zasedanj občinskega sveta priskrbeli 18 prenosnih računalnikov, cena posameznega pa je borih 200 evrov. Gre za računalnike, ki so namenjeni le pisarniški rabi, zato to niso posebno zmogljivi računalniki, a so za tovrstno uporabo povsem ustrezni. Tamkajšnja občina je torej za računalniško opremo vseh občinskih svetnikov odštela 3.600 evrov, Srpak pa verjame, da je to bistveno manj kot v celotnem mandatu porabijo za papir in tiskalniške barve.

“S tiskanjem tudi več kot 100 strani dolgih dokumentov na posameznega občinskega svetnika porabljamo veliko papirja, kar obremenjuje naravo, še posebej gozdove. Naši občinski svetniki bodo tako vso potrebno dokumentacijo za zasedanja odslej prejemali na spominskih ključih USB in ne več v papirnati obliki,” je za naš portal povedal tamkajšnji župan Srpak. Po končanem mandatu bodo ti prenosni računalniki prešli v trajno last občinskih svetnikov, ti pa so predlog o modernizaciji, že pred časom, sprejeli dobro.