Sveže

Sanacija stavbe, v kateri deluje center Bánffy, je v teku

Stavba na Glavni ulici v Lendavi, v kateri deluje Zavod za kulturo madžarske narodnosti in center Bánffy, ki deluje pod okriljem omenjenega zavoda, je potrebna sanacije. Gre za staro meščansko hišo, ki je bila povsem obnovljena okrog leta 2000, nekaj let za tem pa še preostali del, kjer se sedaj nahaja večja dvorana. Zob časa jo najeda tudi 20 let kasneje. Sanacija bo trajala tri leta.
Del stavbe za potrebe delovanja Zavoda za kulturo madžarske narodnosti in centra Bánffy je Občina Lendava s takratnim županom Jožefom Koconom na čelu madžarski skupnosti predala leta 1998, leta 2002 pa še preostali del celotno stavbo torej za nedoločen čas. Med letoma 2008 in 2010 je potekala prenova zadnjega dela stavbe, ko je omenjeni zavod uredil galerijsko sobo, pisarno, ter večjo dvorano, urejeno je bilo stopnišče ter dvorišče. Dela so bila predana leta 2010. Od leta 2004 deluje v prostorih tudi kavarna pa madžarska knjigarna s časopisi ter priložnostnimi spominki.

Največja težava je vlaga. Slednjo bodo sanirali prihodnje leto

Največja težava, s katero se spopadajo je vlaga, kar pomeni, da bo potreben večji izolacijski poseg. V letu 2018 so se določeni posegi že zgodili, ko so obnovili galerijsko sobo, streho, omet, leseno konstrukcijo na dvorišču in vrata ter preuredili prostore knjigarne in kavarne. Večji del sredstev je zagotovila država Slovenija, manjši del Madžarska, nekaj pa so prispevali sami. A to seveda ni bilo dovolj, saj je pred zavodom “drugi krog” sanacij. Vlaga je tudi tokrat precej izbila v prostoru knjigarne.

A v tem primeru gre za precej zanimiv primer zamakanja, ki se pojavlja povsem na sredini zidu. Zakaj tako, ni jasno niti strokovnjakom, ki si pridejo ogledat situacijo. Za sanacijska dela je Pomurska madžarska samoupravna skupnost v sklopu 2. ukrepa Programa spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti 2021-2024 za proračunsko leto 2021 zagotovila 50.000 evrov, prihodnje leto pa si lahko iz istega naslova obetajo še dodatnih 80.000 evrov. Obe finančni donaciji so nepovratna sredstva.

Iz sten po potrebno umakniti omet, saj bo zidove potrebno posušiti. Tudi zunanje.

Klet izkopana, vlita je tudi že betonska plošča

Da se sanira vlaga, bo potrebno izkopati klet in jo pripraviti na gradbene posege, ki se že izvajajo. Zanimiva klet preuredila v manjšo vinsko razstavno dvorano. Ob tem bo kavarna razširjena, zamenjano bo pohištvo, prenovljena bo pisarna, urejen bo otroški kotiček, veliko stopnišče pa bo dobilo nove ploščice.