Ostalo

Regijska bolnišnica: Z novo operativno tehniko nadomestili poškodovani ligament

V splošni bolnišnici Murska Sobota se tudi tokrat lahko pohvalijo z novim dosežkom. Po tem, ko so konec letošnjega oktobra opravili prvo uspešno laparoskopsko odstranitev prostate, so tokrat z novo operativno tehniko nadomestili poškodovani ligament.
Minulo sredo so v naši regijski bolnišnici opravili poseg po načinu novih operativnih tehnik, ki sta ju izvedla Robert Golob, dr. med., spec. kirurg in Nejc Jelenko, dr. med., spec. kirurg. Prvi poseg je bil rekonstrukcija skafolunatnega ligamenta s tetivo ECRB (Extensor carpi radialis brevis), drugi pa rekonstrukcija korakoklavikularnega ligamenta s tetivo semitendinosus, ki so ga opravili v sodelovanju z Mihaelom Majeričem, dr. med., spec. kirurgom iz Splošne bolnišnice Ptuj.

Rekonstrukcija skafolunatnega ligamenta s sidri je kirurški postopek, ki se uporablja za obnovo stabilnosti zapestja pri poškodbah tega ligamenta. Sidra so običajno vijaki, ki se uporabljajo za pritrditev presadka (običajno tetive) na kost in tako nadomestijo poškodovani ligament.

Rekonstrukcija korakoklavikularnega ligamenta s tetivo semitendinosus je kirurški postopek, ki se izvaja za obnovitev stabilnosti ključnice v primerih poškodb, raztrganj ali ohlapnosti korakoklavikularnega ligamenta. Korakoklavikularni ligament je pomemben za ohranjanje pravilne anatomije in funkcije ramenskega obroča.

“V centralnem operacijskem bloku sledimo najnovejšim operativnim tehnikam na vseh operativnih vejah in jih izvajamo s pomočjo visoko motiviranega in izjemno strokovno usposobljenega osebja,” so sporočili iz naše regijske bolnišnice.