Ostalo

Lansko leto pogorel razgledni stolp v Sotini je dobil naslednika

V zgodnjih jutranjih urah konec oktobra lani so bili policisti Policijske uprave Murska Sobota obveščeni, da gori razgledni stolp v Sotini. Ob prihodu gasilcev na kraj dogodka, šlo je za pet enot, je bil stolp že v celoti v ognju. Žal je gosta megla bila tista, zaradi katere se požar dlje časa ni videl. Na Sotinskem bregu so tako pred dobrimi desetimi dnevi pričeli z gradnjo novega stolpa, ki je končno tudi uspešno postavljen!
Policisti Policijske uprave Murska Sobota so bili konec oktobra zgodaj zjutraj obveščeni, da gori razgledni stolp v Sotini. “Zaradi goste megle ognja dolgo nihče ni opazil,” so za medije takrat povedali v Gasilski zvezi Rogašovci. O požaru so bili obveščeni s strani regijskega centra za obveščanje, na prizorišče pa so odhitele ekipe PGD Sveti Jurij, Sotina, Rogašovci in Pertoča, ki so požar pogasile v jutranjih urah.

Kljub hitremu posredovanju 14 gasilcev, je stolp pogorel v celoti. “Ko smo prispeli na kraj je bil stolp že v celoti v ognju, najvišji del pa je skupaj z zvonom že padel na tla,” so dejali gasilci. V požaru ni bil poškodovan nihče, sta pa poleg razglednega stolpa zgorela še koš za smeti in reklamni pano Krajinskega parka Goričko. Po nestrokovni oceni je nastalo za okoli 25.000 evrov škode, so sporočili s PU Murska Sobota.

Nov stolp že stoji!

“Ne vemo sicer še, zakaj je do požara prišlo, prav gotovo pa stolp ni zagorel sam od sebe,” je dejal takratni župan občine Rogašovci Edvard Mihalič, ki je ob tem obljubil, da bodo takoj naročili novega. In to se je tudi zgodilo. Z gradnjo novega stolpa so pričeli pred desetimi dnevi in gradnjo v teh dneh tudi zaključili. Stolp je tako od spet najvišja geografska točka Prekmurja in na voljo obiskovalcem.

Kot je dejal zdajšnji župan Občine Rogašovci Rihard Peurača je izgradnja potekala zelo hitro in da je ves material za stolp bil izrezan na sodobni CNC napravi. Vsi deli so bili označeni, tako da težav pri sestavljanju praktično ni bilo. Pri tem velja omeniti, da je novi razgledni stolp na sotini, ki je seveda tudi tokrat lesen, prestal prvi preizkus, vihar iz četrtka na petek, pa čeprav ni bilo še čisto vse pričvrščeno in privijačeno. Peurača je še dejal, da so nad gradnjo bili zelo navdušeni tudi občani.

Prvi razgledni stolp na sotinskem bregu je bil zgrajen leta 1998, a iz navadnega lesa, zato so ga morali zaradi trohnobe leta 2009 zamenjati z impregniranim lesom. Novi stolp je v teh dneh prav tako zgradilo isto podjetje kot tistega leta 2009. Stolp stoji na najvišjem hribu v Prekmurju na 418 metrih nadmorske višine, domačini ga imenujejo tudi prekmurski Triglav, nekoč pa so mu rekli tudi Kugla. Je del pomurske turistične poti, na vrhu sta bila tudi zvon želja in štampiljka za pohodnike.