Ostalo

Prehitevanje voznika osebnega avtomobila usodno za motorista Nikolo

Dominik Titan, ki je priznal krivdo za smrt nekdanjega nogometnega vratarja, se je opravičil ženi in staršema pokojnega, katere je tudi objel, obsojen na leto dni zapora.
Ker je obtoženi 30-letni Dominik Titan iz Hotize priznal očitano kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti s smrtnim izidom, je sodnica okrožnega sodišča v Murski Soboti Natalija Goldinskij Husar že na predobravnavnem naroku, z izrekom kazenske sankcije zadevo pravnomočno zaključila, saj se stranki ne bosta pritožili. Najprej je višja državna tožilka Desanka Novak v obtožnici Titanu očitala, da je 9. junija lani, nekaj minut po 16. uri, na regionalni cesti med Gederovci in Mursko Soboto, izven naselja Rankovci, zaradi nepravilnega prehitevanja povzročil prometno nesrečo s smrtnim izidom, v kateri je umrl 44-letni motorist Nikola Talaber iz Murske Sobote, sicer tudi nogometni vratar, ki je v preteklosti branil barve več pomurskih nogometnih klubov, celo prvoligaša NK Mura. Dominik Titan je v kritičnem času z Renaultom twingom v smeri Rankovec prehiteval pred seboj vozeči avtomobil, ko mu je nasproti pravilno v smeri Gederovcev pripeljal Talaber, ki je vozil motorno kolo. Trčenje je bilo tako silovito, da je motorist utrpel številne poškodbe, zaradi katerih je podlegel na samem kraju nesreče.

Nesrečo obžaloval v joku

Tožilka Novakova je po branju obtožnice Titanu v zameno za priznanje krivde ponudila kazen eno leto zapora, ki jo lahko odsluži z delom v družbeno korist, in dodatno kazen, šestmesečno prepoved vožnje vozil z dovoljenjem za kategorijo B. Obtoženi je brez pomisleka sprejel predlog in v joku obžaloval nesrečo. Ob tem se je obrnil proti delu sodne dvorane, kjer so sedela starša in žena pokojnega Nikola Talaberja. “Rad bi sem vam iskreno opravičil za to, kar sem naredil,” je v joku dejal Titan ter se s stiskom roke, objemom in izrečenim sožaljem vsem trem opravičil še na hodniku sodišča, dokler je čakal na izrek sankcije. V tem času je sodnica Natalija Goldinskij Husar spisala kazen, v kateri je v celoti sledila predlogu tožilke, ki je očitno bil usklajen z obtoženim oz. njegovim odvetnikom Miho Šavlom.

Prav Titanov odvetnik je pred zadnjo obtoženčevo besedo, ki se je z njim strinjal, dejal le, da se je njegov varovanec zaradi nesreče dalj časa psihiatrično zdravil, zaradi česar je moram pustiti dobro službo v sosednji Avstriji, ob tem pa se je, zaradi nezmožnosti plačevanja obrokov, moral odpovedati stanovanju v Gornji Radgoni in se preseliti na dom zunajzakonske partnerke na Hotizi. Ker ima sedaj v domačem okolju nižjo plačo, s katero skrbi za partnerko in mladoletnega otroka, je odvetnik Šavel predlagal, da bi ga oprostili sodnih stroškov. Sodnica je na koncu sklenila, da bo vseeno moral plačati najnižjo sodno takso v znesku 250 evrov. Ob tem mu je prisodila prepoved vožnje vozil kategorije B in nenazadnje zaporno kazen v trajanju enega leta. Ta pa se bo spremenila v družbeno koristno delo in sicer za vsak dan zapora dve uri dela. Tako Titana čaka opravljanje dela v splošno korist v trajanju 730 ur. Kaj bo delal pa bodo odredili v Zavodu za prestajanje kazenskih sankcij Maribor.

Prometna nesreča se je zgodila v začetku meseca junija

Kot je znano, se je tragična nesreča, ki je močno spremenila življenje vsaj dveh družin, zgodila v četrtek 9.6.2022, nekaj minut po 16. uri. Pripetila se je na regionalni cesti med Gederovci (meja s sosednjo Avstrijo) in Mursko Soboto, izven naselja Rankovci. Na mestu, kjer je takrat bilo gradbišče, trenutno še vedno poteka rekonstrukcija omenjene tranzitne ceste, je namreč prišlo do trčenja osebnega avtomobila in motorista. Slednji je v nesreči utrpel tako hude poškodbe, da je na kraju podlegel. “Pomurski policisti smo bili danes ob 16.01 uri obveščeni o prometni nesreči, ki se je zgodila med naseljem Gederovci in Rankovci, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega avtomobila in motornega kolesa. Zdravnik je na kraju potrdil smrt voznika motornega kolesa,” je po nesreči sporočila Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota.

Poleg policistov sta ogled hude prometne nesreče opravila tudi dežurni preiskovalni sodnik okrožnega sodišča v Murski Soboti, Milan Regvat in višja državna tožilka Desanka Novak. Odrejena je bila sanitarna obdukcija pokojnega motorista, pri vozniku osebnega avtomobila in tudi drugem udeležencu niso ugotovili prisotnost alkohola ali kakšnih drugih nedovoljenih substanca. Voznik avtomobila, takrat je Titan bil star 29 let in je živel v Gornji Radgoni (prej Krog in Hotiza), je v avtomobilu imel še majhnega otroka, ki k sreči ni bil poškodovan. V nesreči pa je umrl 44-letni Nikola Talaber iz Murske Sobote, ki ga še posebej poznajo ljubitelji nogometa, saj je med drugim bil tudi vratar NK Mura. Za nesrečnim Talaberjem sta, poleg žene, ostala še mladoletna otroka …