Ostalo

FOTO: Grozno stanje ob gramoznici v Banuti

Prijetna narava ob gramoznici v Banuti, sicer priljubljeni točki ribičev, pa mladine in zaljubljencev, je vsaki dan bolj onesnažena. Fotografije, ki jih je včerajšnji popoldan posnel naš bralec, pričajo, da marsikdo še ni povsem civiliziran in tudi pričajo, da kjer osel leži, tam dlako pusti.
Zelo težko si je predstavljati kaj se dogaja v glavi človeka, ki v naravi pusti predmete, natančneje smeti, ki tja ne spadajo niti slučajno. Prav to se najbrž sprašujejo tudi sprehajalci ob banuški gramoznici in prebivalci naselja Banuta. “Sporočilo je za vse tiste, ki se udeležujete ali izvajate piknike, druženja v naravi ali pa greste na ribolov h gramoznici v Banuti. Lepo bi vas prosili, da svoje smeti odnesete s seboj domov. Ne vem, kako bi vam bilo, če bi mi ali kdor koli drug odlagal smeti na vaše dvorišče,” je zapisal bralec včeraj na svojem facebook profilu in zraven priložil fotografije.

Na žalost pristojne službe tega ne morejo preprečiti, kar je seveda jasno, saj je to praktično nemogoče. In čeprav imamo v naši občini ustrezno in dobro urejen odvoz takšnih in drugačnih odpadkov, nekaterim ljudem to očitno ni dovolj. “Nikakor nam ne more biti vseeno kaj se dogaja z varovanjem okolja in narave,” so jasni tisti, ki so nas opozorili na tovrstno početje. Če pogledamo statistiko, o takšnih dogodkih poročamo dvakrat letno.

Kaj lahko storimo?

Najboljše je takšno odlaganje odpadkov prijaviti pristojnim inšpekcijskim službam ali o tem obvestiti javno podjetje, pooblaščeno za ravnanje z odpadki. Obvestite lahko tudi občinsko redarstvo ali občinsko inšpekcijsko službo. Zagrožene kazni za takšno početje, če je storilec seveda izsleden, niso majhne, znašajo okrog tisoč evrov, osebo pa lahko doleti tudi kazenski pregon. Ogledalo naše družbe si sicer lahko ogledate tudi v spodnjih fotografijah: