Sveže

Predsednik republike obiskal sejem AGRA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj obiskal mednarodni kmetijsko – živilski sejem AGRA v Gornji Radgoni.

Borut Pahor:Moje obiskovanje sejma AGRA v Gornji Radgoni je stvar dolge tradicije, mislim, da sem postal že malce vraževeren, da si mislim, da ne bo vse prav in v redu, če ne obiščem tega sejma. Tako sem se odločil tudi letos, stvaren razlog za obisk pa je, da je imel Feri Horvat, ko mi je pred skoraj 20 leti rekel, da nekdo ne more razumeti in ustvarjati slovenske politike, če ne obišče sejma in razume njegovega sporočila, da je imel kar prav.

Na neki način se tukaj na zelo zgoščen način človek sreča z razvojem podeželja, na podeželju živi polovica slovenskega prebivalstva, to je ena tistih primerjalnih prednosti Slovenije v primerjavi z drugimi državami v srednji in vzhodni Evropi, ki ostaja v naši posesti. Življenje na podeželju v Sloveniji za razliko od kvalitete življenja v drugih srednjeevropskih in vzhodnoevropskih državah ostaja enako v tem povprečju in moramo si prizadevati, da tako tudi ostane, in v tem smislu je zelo pomembno, kako se bodo odločile mlade generacije. Ali bodo videle prihodnost za gospodarsko in druge dejavnosti, tudi za življenje in ohranitev rodu na podeželju, ali ne.

In tukaj se da opazovati ta gibanja v zadnjih 15., 20. letih, vsaj z moje strani, ki ni poznavalska, sem jo pa dolžan opaziti. In zdaj se mi zdi, da je, kot sva se malo prej pogovarjala z ministrom, znova en rahel vzpon, ki  mu je treba dati dodaten zagon.

Evropsko kmetijstvo se spoprijema s težavami, ne prvič, in prav gotovo bomo našli in bo Evropa našla neke praktične odgovore za, recimo, dva glavna problema, na eni strani, kam s presežki, na drugi strani z embargi in gospodarskimi sankcijami. Ampak, kakorkoli že, mislim, da potrošnik čedalje bolj poizveduje po domačih proizvodih, spomnim se diskusije v začetku tega tisočletja, ko je to že postajalo neko moderno gibanje, da se uživa doma pridelana hrana, vendar je bila cenovno dostikrat manj dostopna. In jasno je, da potrošnik praviloma ne bo posegel po hrani, tudi če je domača, če bo cenovno odstopala navzgor. Danes pa se vidi, da če je ta hrana zares kvalitetna, je potrošnik pripravljen plačati zanjo tudi več. In tukaj je za razvojna niša tudi za domače pridelovalce, predelovalce, ki jo je treba izkoristiti v celoti in s tem zagotoviti delovna mesta, razvoj podeželja, kvaliteto življenja na podeželju. Mislim, da je odličnost smer, v katero se tudi slovensko kmetijstvo razvija, tukaj sva si z ministrom ogledala nekaj inovacij, ki so nastale od lanskega do letošnjega leta za cel asortiman proizvodov. Mislim, da v osnovi, govorim kot nepoznavalec, kot opazovalec, gredo stvari v pravo smer.”

pahor1

Foto: UPRS