Sveže

Gornja Radgona: Z motornim kolesom skozi naselje kar 114 km/h, že jutri se začne maraton nadzora hitrosti – preverite lokacije na našem območju!

Minulo soboto v dopoldanskem času so policisti policijske postaje Gornja Radgona opravljali meritve hitrosti v naselju Radenci in bili šokirani, ko so vozniku motornega kolesa, ki je peljal čez naselje, izmerili hitrost kar 114 kilometrov na uro.
Voznik motornega kolesa znamke Yamaha je na delu ceste v naselju, kjer je omejitev hitrosti s splošnim predpisom omejena na 50 km/h, vozil kar 114 km/h. Ko je policist ustavljal voznika motornega kolesa je le-ta sprva hitrost svojega vozila zmanjšal, nato pa v neposredni bližini policista vožnjo močno pospešil in odpeljal naprej, ne da bi svoje vozilo zaustavil. Policista sta si zabeležila registrsko številko motornega kolesa. S prekrškom je bil seznanjen v večernih urah. Zoper voznika bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Neprilagojena hitrost je na slovenskih cestah še vedno med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. “Zato policisti vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da vozijo previdno in zbrano ter hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti in vozijo znotraj omejitev hitrosti. Vozniki z upoštevanjem prometnih predpisov delujejo preventivno in s tem ščitijo tako sebe kakor tudi druge udeležence v cestnem prometu,” sporočajo iz policije.

Številne kršitve …

Pomurski policisti so sicer v sklopu izvajanja ukrepov za zagotovitev večje varnosti udeležencev v cestnem prometu v času od 11.05. do 17.05.2020 izvedli poostren nadzor z namenom zmanjšanja deleža prometnih nesreč zaradi hitrosti, znižanja povprečne hitrosti v naselju, izven naselja in na avtocesti, povečanja nadzora nad upoštevanjem omejitev hitrosti na posameznih cestah, splošnega preventivnega delovanja in s tem zmanjševanja cestno prometnih predpisov na področju tovornega prometa. Med nadzorom je bilo ugotovljenih 52 kršitev tovornih vozil, 145 kršitev hitrosti na avtocesti, 52 kršitev hitrosti v naselju in 97 drugih kršitev.

Maraton nadzora hitrosti

To sredo in četrtek, 20. in 21. maja 2020, bo že šesto leto zapored na 629 lokacijah potekal maraton nadzora hitrosti. “Aktivnosti za umirjanje prometa policisti sicer izvajamo skozi vse leto. S pogostejšimi in bolj poostrenimi nadzori pa navadno začnemo v aprilu. Zaradi epidemije covid-19 so letos odpadle številne aprilske aktivnosti, ki jih sicer izvajamo z ostalimi deležniki, denimo prvi del vsakoletne akcije Hitrost. Ker pa se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice, vozniki na ceste, veliko otrok pa v šolske klopi in vrtce, želimo z napovedanim poostrenim nadzorom spodbuditi k umirjanju prometa, prometnim udeležencem pa zagotoviti varno pot do cilja in nazaj domov,” so zapisali.

Maraton nadzora hitrosti bodo v Sloveniji izvedli šesto leto zapored. “Izkušnje iz preteklih let kažejo na to, da policisti na dan nadzora ugotavljamo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 % voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljamo okrog 8 % prekoračitev. Letos bomo policisti maraton nadzora hitrosti izvajali na 629 vnaprej napovedanih lokacijah oziroma relacijah,” so še zapisali. Na omenjenih lokacijah bo delovalo okrog 205 policistov, hkrati pa bodo ostale policijske patrulje ob rednem delu prioritetno izvajale nadzor hitrosti, kar pomeni, da vozniki lahko pričakujejo dodatne policijske kontrole tudi na drugih lokacijah.

V zadnjih dveh letih je v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi hitrosti, življenje izgubilo 86 ljudi. Mnoga od teh življenj morda ne bi bila izgubljena, če bi le malo popustili stopalko za plin. “Zatorej policisti znova svetujemo: Previdno in strpno, življenje je bolj dragoceno kot nekaj prihranjenih sekund na cesti.”

Lokacije v Pomurju