Sveže

PRAVKAR: Madžarska napovedala, da s 1. septembrom zapira svoje meje

Zaradi vse večjega števila okužb z novim koronavirusom, vnešenih iz tujine, bo Madžarska 1. septembra znova zaprla meje za tuje državljane, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila vlada v Budimpešti.
Na sosednjem madžarskem, natančneje v Budimpešti, sta na današnji popoldanski tiskovni konferenci Gergely Gulyás, minister kabineta predsednika vlade, in Aleksandra Szentkirályi, tiskovna predstavnica vlade, poročala o zadnjih ukrepih vlade, ki med drugim zajemajo zaprtje mej sosednjih držav Republike Madžarske, kar se bo zgodilo v torek, 1. septembra. Gulyás je uvodoma dejal, da je Evropa v primežu drugega vala okužb s koronavirusom in da številni podatki spominjajo na številke iz letošnjega marca. Ta je med drugim še dodal, da večina novih okužb prihaja iz tujine.

Na tiskovni konferenci je med drugim bilo moč slišati, da se bodo Madžari zatekli k enakim ukrepom kot v prvem valu, torej, da bodo svoje meje skorajda neprodušno zaprli, a bodo obstajale tudi izjeme. Na Madžarsko bodo smeli vstopiti le madžarski državljani, ti bodo morali ob vstopu v državo predložili dva negativna testa na covid-19 ali pa jim bo odrejena 14-dnevna karantena, tujci pa bodo za vstop morali navesti utemeljen razlog. Kasneje bodo določene druge izjeme, kot so naprimer diplomatski obiski, vojaški konvoji, … “Vsem je v interesu, da virus nadzorujemo,” je dejal Gulyás.

“Epidemiološka razvrstitev držav je bila ukinjena. Madžarska je zelena, vse druge države so postale rdeče,” je dejal Gulyás in dodal, da bodo nove podrobnosti znane v soboto, a kakšnih posebnih novosti ali spremembe pravil ni za pričakovati.