Sveže

FOTO: Odlivali so v bron

Od 17. avgusta pa do konca meseca se v prostorih Galerije-Muzeja Lendava odvija že 48. Mednarodna likovna kolonija – odlivanje v bron. Likovna kolonija s častitljivim jubilejem se zaključuje prihajajoči četrtek, dela pa bodo na ogled novembra na lendavskem gradu. Na letošnji koloniji ustvarjajo kiparji iz Madžarske, Grčije in Slovenije; Tzo Babaris, Ferenc Király, János Lipovics, Gábor Benő Pogány, Attila Rajcsók, Arijel Štrukelj in Béla Tóth. Cizeler na koloniji je László Gere, strokovni vodja pa Franc Gerič. 
Javni zavod Galerija-Muzej Lendava, s svojim sedežem na lendavskem gradu, se je doma in po svetu uspešno uveljavil kot plodno shajališče najrazličnejših likovnih ustvarjalcev in se skozi čas oblikoval v prostor izvirnih likovnih manifestacij. In četudi vodilna ideja teh poletnih druženj, bolje poznanih pod nazivom Mednarodna likovna kolonija – Lendava, skozi leta ostaja nespremenjena pa so se v sami zasnovi projekta, ki ga na lendavskem gradu nepretrgoma organizirajo od leta 1973, večkrat zgodili pomembni strukturalni premiki.

Poseben izziv je pomenilo leto 2005, ko je Galerija-Muzej Lendava uspela pridobiti svojo lastno mobilno livarno. Pomen le-te je nedvomno velik in zasluži vso pozornost, saj najdemo v Evropi komajda kakšno likovno kolonijo, ki na podoben/profesionalen način pristopa oziroma izpostavlja delo na področju odlivanja v bron.

Odlivanje v bron ni le tehnično – tehnološki preporod lendavske likovne kolonije. Lastna livarna je likovno kolonijo odprla novi umetniški zvrsti ter tako omogočila nastanek nove – edinstvene zbirke (večjih in manjših) bronastih skulptur oziroma plastik. Prava izjemnost dotične zbirke pa postane vidna šele ob razkritju dejstva, da mora skulptura, ki ostane za stalno zbirko, ostati unikatna. Še en odlitek istega modela se ne sme odliti.

Mednarodna likovna kolonija – Lendava je namenjena že uveljavljenim, akademsko izobraženim likovnim umetnikom/kiparjem, vendar ne izključuje mladih, obetavnih likovnih ustvarjalcev, ki so šele na začetku svoje umetniške kariere.

Na podlagi zbranih prijav, k sodelovanju navadno povabijo šest akademskih kiparjev ter dva mojstra za odlivanje, ki udeležencem pomagata do materializacije ustvarjalnih idej. Vsakemu udeležencu zagotovijo prenočišče, prehrano, ustrezen prostor za delo, kot tudi umetniški material (glina, vosek, mavec, silikon, bron).

Na koloniji nastala dela postanejo del stalne zbirke bronastih kipov, ki je postavljena v naši podstrešni galeriji; dokumentirana pa so tudi v spremljevalnem barvnem katalogu.