Ostalo

Porabje: “Doživetja. Okusi. Zakladi” – forum o razvoju turizma v SI-HU čezmejni regiji

V Monoštru je potekal čezmejni forum z naslovom “Doživetja. Okusi. Zakladi”. Predstavljene so bile dobre prakse in skupni projekti na področju turizma ter priložnosti za sodelovanje in promocijo SI-HU čezmejne regije v novem evropskem programu Interreg.
Posamezne primere dobrih praks so podali direktorica TIC Moravske Toplice Sonja Bily, namestnik direktorja Narodnega parka Őrség Csaba Németh in sodelavka RASK Viktorija Hanžek. Projektna koordinatorka v Uradu samouprave Železne županije Anita Bálint je predstavila projekt SI-HU PRO – vzpostavitev čezmejnega turističnega omrežja. Vodja programa v Skupnem sekretariatu programa čezmejnega sodelovanja Aleš Mrkela je posredoval prednostna področja v novem Interreg SI-HU programu 2021-2027.

Generalna konzulka Metka Lajnšček je v uvodnem nastopu poudarila, da ima čezmejna regija številne skupne točke: povezujejo jo terme in zdravilišča, neokrnjena narava, kulinarika, bogata kulturna in sakralna dediščina. Njena posebnost je narodnostna in verska pisanost prebivalstva. Močno vez predstavljata slovenska in madžarska narodna skupnost v Porabju in Prekmurju. Po njenih besedah ima uspešno čezmejno sodelovanje vsestranske koristi za širši gospodarski, družbeni in politični razvoj dvostranskih odnosov med državama. Pripomore k izboljšanju kakovosti življenja prebivalcev območja, da je le to privlačno za življenje, delo, naložbe in razvoj podjetništva. Na ta način se oblikuje tudi atraktivna turistična regija s pestro ponudbo možnosti za preživljanje prostega časa, aktivnega oddiha in nepozabnih doživetij.

Udeleženci foruma so imeli priložnost spoznati regijo in njeno turistično ponudbo. S tem namenom so obiskali Slovensko vzorčno kmetijo na Gornjem Seniku in Turistično nastanitveni center Peterloug v Markovcih na Goričkem. Dogodek so organizirali slovenski Generalni konzulat v Monoštru, Zveza Slovencev na Madžarskem in Razvojna agencija Slovenska krajina. Sodelovali so župani z obeh strani meje, predstavniki zbornic, agencij in zavodov za promocijo turizma in čezmejnega sodelovanja, vodstvi obeh naravnih parkov ter posamezni turistični ponudniki.