Ostalo

V Turnišču predstavili zbornik o občini

Včeraj popoldan je v občinski dvorani potekala predstavitev prvega zbornika o občini Turnišče, ki ga je izdala Občina Turnišče ob podpori domačih pokroviteljev. Avtorji zbornika, večina jih izhaja iz občine, so predstavili svoja razmišljanja in nove ugotovitve.
Zbornik obsega 160 strani in se začne z zgodovinskim orisom območja občine Turnišče, od prazgodovine do sodobnosti, in ključnimi najdbami, ki sta jih odkrivala Janja Adanič Vratarič in dr. Andrej Hozjan. Jožef Bence, kot dolgoletni ravnatelj Osnovne šole Turnišče, razkriva razvoj šolstva v Turnišču, medtem ko je Milena Raščan zapisala dejstva o razvoju vrtca vse do danes. Natalija Cigut je zapisala nekaj dejstev o bogati, še ohranjeni kulturni dediščini, v vseh štirih vaseh današnje občine, in o ljudeh, ki so zgodovinsko vplivali na razvoj občine.

Odličen umetnostni zgodovinar dr. Janez Balažic, v svojem prispevku predstavi staro župnijsko cerkev v nekdanjem Črncu, današnjem Turnišču, ki nas z vso svojo lepoto navdihuje že več kot 750 let in je izredno bogata s freskami, ki jih je v 14. stoletju ustvaril Janez Aquila s sodelavci. 650 let mlajšo, vendar večjo cerkev, ki je bila leta 2007 imenovana za osrednje romarsko svetišče murskosoboške škofije, nam je opisal dr. Gorazd Bence.

Boris Kučko opiše razvoj romanj k Devici Mariji, ki vsako leto dosegajo vrhunec na velko mešo (15. avgust), ko se v Turnišču zbere več kot deset tisoč romarjev. Saša Jerič je opravila zahtevno delo, z novimi odkritji naših še živečih cehov, vključno z njihovo bogato zgodovino. Na koncu je Jasmina Denša dodala pogled na sedanjo občino Turnišče, Ivanka Adlešič Lebar pa je opisala izjemno naravno dediščino.

Sponzorska sredstva so prispevali: Planika Turnišče d.o.o., Paradajz d.o.o., Gostilna Pri Studencu Nedelica s.p., JP Varaš d.o.o., Okrepčevalnica Mladost s.p., Varaš bar Turnišče s.p. in Zver dentalne storitve d.o.o.

Županja Občine Turnišče, mag. Vesna Jerala Zver, je ob tem povedala: “Z velikim ponosom in hvaležnostjo predstavljamo prvo celovito predstavitev občine Turnišče. Veseli me, da lahko ob izidu tega zbornika z vami podelimo nekaj novih dejstev o občini iz osrednjega dela Dolinskega. Torej z območja, kjer se prepletajo prečudovite naravne danosti, tisočletna tradicija, ustvarjalnost posameznika in načrtovanje lokalne skupnosti.”