Ostalo

Policisti opozarjajo na povečane tatvine koles, obravnavali so tudi voznika ki ni imel pravih registrskih tablic ter okoljsko kriminaliteto

Iz Policijske uprave Murska Sobota poročajo o povečanih tatvinah koles na našem območju ter lastnike opozarjajo na previdnost. Ob tem poročajo še o vozniku osebnega avtomobila, ki je bil ustavljen v naselju Černelavci in je na vozilu imel nameščene registrske tablice ki vozilu ne pripadajo, obravnavali pa so tudi dejanje okoljske kriminalitete.
Povečano število tatvin koles

Tatvine koles v Republiki Sloveniji so dokaj pogosta kazniva dejanja, kjer pa ni izjema tudi območje Policijske uprave Murska Sobota. S toplim vremenom, je uporaba koles pogostejša, s tem pa tudi nevarnost odtujitve le teh. Storilci zelo pogosto izkoriščajo predvsem trenutke nepazljivosti oškodovancev, ko kolesa ne zaklenejo oz. ga primerno zavarujejo in tako na lahek način izvršijo tatvine koles. Kazniva dejanja tatvin koles na območju PU Murska Sobota so razpršena, vsekakor pa imajo storilci več priložnosti na mestih, kjer je več koles, ki niso v varovanem ali ograjenem prostoru. Zato je zelo pomembno preventivno obnašanje njihovih lastnikov in uporabnikov. Ugotavljamo, da oškodovanci ob prijavi tatvine kolesa vedo povedati le znamko in barvo svojega kolesa, drugih podatkov pa ne, kar policiji dodatno otežuje raziskovanje teh dejanj.

Nasveti za varovanje kolesa:

  • lastniki naj svoje kolo vedno primerno zavarujejo, ga priklenejo s ključavnico (hkrati za okvir kolesa in eno od koles);
  • policisti odsvetujejo, da ima lastnik kolo samo pod vizualnim nadzorom, na primer pred lokalom
  • ključavnica naj bo kakovostna, ki ima označeno odpornost proti poškodbam z različnimi predmeti in orodji, zato kolesarjem svetujejo, naj kupijo verigo iz kaljenega jekla, saj je takšne ključavnice težko preščipniti tudi s kleščami, ki jih tatovi najpogosteje uporabljajo;
  • lastniki naj kolesa ne puščajo doma na dvorišču nezaklenjena, hranijo jih naj v zaklenjenem prostoru;
  • če morate kolo pustiti na prostem, naj bo prostor dobro razsvetljen;
  • zapišite si podatke o kolesu in če vam kolo ukradejo, tatvino prijavite policiji in posredujete policistom čim več podatkov.

Odlaganje odpadkov v naravi

Policisti PP Ljutomer so predvčerajšnjim med izvajanjem poostrenega nadzora po akciji EKO ugotovili eno kršitev. Voznik traktorja s prikolico je po gozdni poti vozil polno prikolico odpadkov in s prikolice v jamo že odvrgel večji kos predmeta. Policisti so kraj fotografirali, mu prepovedali dodatno odlaganje odpadkov in odvržen kos predmeta je bil naložen nazaj na prikolico. Zoper kršitelja bo podan predlog drugemu prekrškovnemu organu.

“Policisti ob tem opozarjamo, da je kakršnokoli odlaganje ali odmetavanje smeti v gozdu oz. naravi je nedopustno. V skladu z Uredbo o odpadkih je smeti prepovedano puščati v okolju, jih odmetavati ali z njimi nenadzorovano ravnati,” so sporočili.

Zaseženo vozilo

Policisti PP Murska Sobota so predvčerajšnjim v večernem času med kontrolo prometa v Černelavcih ustavili voznika osebnega avtomobila. Ugotovljeno je bilo, da voznik vozi v cestnem prometu neregistrirano vozilo, na katerem so bile nameščene registrske tablice drugega vozila in ne poseduje vozniškega dovoljenja. Vozilo je bilo zaseženo. Zoper voznika bo podan obdolžilni predlog.