Ostalo

Božič bo, kot kaže, zelen

Letošnja zima nas je že razveseljevala s snegom tudi po nižinah, a se je ta medtem marsikje že stopil, za novo sneženje po nižinah ob prihajajočih božičnih praznikih pa je po zadnjih napovedih vremenoslovcev verjetnost majhna.
Če spadate med tiste ljudi, ki se veselite belega božiča, vas moramo tokrat razočarati, saj bo, kot napovedujejo vremenoslovci, božič zelen. V zadnjih dneh se med ljudmi kar vrstijo ugibanja o tem, kakšen bo ta težko pričakovani praznični dan. Otoplitev bo mejo sneženja dvignila precej visoko, snežilo bo le na območju Alp. Če se spomnimo, smo beli božič na zadnje imeli leta 2007. Po nekaterih izračunih sicer obstaja možnost, da bo tudi po nižinah padlo nekaj snežink, a je možnost zgolj deset odstotna. Pomurje je od leta 1960 do lani imelo najmanj belih božičev v državi in sicer 18.

Večji del južne polovice Evrope bo v topli zračni masi, naši kraji pa bodo dalj časa pod vplivom toplih južnih in jugozahodnih vetrov. Včeraj nas je skoraj neopazno prešla hladna fronta, ki nam je prinesla za nekaj stopinj nižje temperature. Nadaljevalo se bo sončno vreme z odlično vidljivostjo. Zaradi suhega zraka v višinah bo modrina neba zelo izrazita. Do vključno četrtka bodo jutranje temperature pod ničlo, že v petek, soboto in v nedeljo pa bodo jutra bistveno nad ničlo. Dnevne temperature se bodo do vključno četrtka gibale pri okrog dveh stopinjah Celzija, med petkom in nedeljo pa bodo te med sedmimi in desetimi stopinjami Celzija.