Ostalo

Ob včerajšnjem prazniku sta se srečala župana sosednjih občin

Da se je dobro razumeti s sosedom se zavedajo v obmejni občini Razkrižje, kjer s sosednjo Štrigovo (Hrvaška) sodelujejo že praktično od osamosvojitve obeh držav. In nič drugače ni bilo včeraj. Župana občin Razkrižje in Štrigova sta se včeraj srečala na Madžerkinem bregu, natančneje, na tamkajšnjem razglednem stolpu.
Tako v Sloveniji, kakor tudi na hrvaškem, je bilo včeraj praznično. Pri nas smo praznovali Dan samostojnosti in enotnosti, ki je dela prost dan, obeleževali pa smo tudi Štefanovo, katerega obeležujejo tudi na Hrvaškem in kjer je ta dan prav tako državni praznik, a ni dela prost dan. Ob tem dnevu sta se na medžimurski turistični atrakciji, razglednem stolpu na Madžerkinem bregu, srečala župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič ter župan Občine Štrigova, Stanislav Rebernik. Župana čezmejnih sosednjih občin sta si čestitala ob praznikih, hkrati pa sta se srečala z nekaterimi Štefani, ki so včeraj obhajali svoj god. Voščila sta Stjepanu Pozdercu iz občine Štrigova in Štefanu Nemcu iz občine Razkrižje. “V simboliki je bila ta čestitka namenjena vsem Štefanom in Štefanjam širom sveta, ki danes godujo,” je zapisal Ivanušič.

Beseda pa je med drugim tekla tudi o skorajšnji ukinitvi schengenskega pravnega reda na meji med Slovenijo in Hrvaško in vstopu Hrvaške v schengensko območje. “Pogovarjal sem se s kolesarji iz Murskega Središča, ki so mi povedali, da komaj čakajo, da kontrole na mejah več ne bo, da bodo lahko brez skrbi kolesarili po teh lepih obmejnih krajih. Tega se veselijo tudi številni dvolastniki, ki imajo zemljo na eni in drugi strani meje, in številni drugi ljudje, posebej tisti, ki imajo na obeh straneh svoje sorodnike. Življenje ob meji bo od slej nekoliko lažje, kot je bilo do sedaj,” je zapisal župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič.

FOTO: Stanko Ivanušič