Ostalo

Novo sodelovanje lendavskega studia madžarskih programov in radiotelevizije Vojvodina

Program Radiotelevizije (RTV) Vojvodine bo obogaten z oddajami RTV Slovenije v madžarskem jeziku. To je rezultat dogovora v. d. generalnega direktorja regijskega javnega servisa RTV Vojvodine Jožefa Klema s predstavniki javnega medijskega servisa Slovenije, natančneje, studia madžarskih programov iz Lendave.
“Radiotelevizija Vojvodina nam že od leta 2007 mesečno pošilja prispevke o tukajšnjih Madžarih. Imamo polurno oddajo ‘Brez meja,” preko katere lahko Madžari v Sloveniji, tako kot vsi v Sloveniji, dobijo informacije o vojvodinskih Madžarih. Vse naše oddaje se predvajajo na Prvem programu nacionalne televizije in so ob tem tudi vse podnaslovljene. S tem ohranjamo madžarsko identiteto in učimo otroke madžarščine,” je za RTV Vojvodina povedala Mirjana Lovrič Magyar, odgovorna urednica televizijskega programa studia madžarskih programov RTV Slovenija.

Srečanja v Srbiji so se udeležili v. d. pomočnice generalnega direktorja RTV Slovenija Helena Zver, takratni odgovorni urednik Pomurskega madžarskega radia József Végi in Mirjana Lovrič Magyar, odgovorna urednica televizijskega programa studia madžarskih programov. Nit srečanja in sestanka, kar bo, kot so dejali, sodelovanje med televizijama še poglobilo, je izmenjava oddaj, a tokrat v obeh smereh.

Zadovoljstvo ob tem je izrazila tudi Agneš Vojvodić, odgovorna urednica televizijskega programa v madžarskem jeziku na RTV Vojvodina. “S studiem RTV iz Lendave odlično sodelujemo, obisk pa smo izkoristili za dogovor o izmenjavi oddaj. Naši gledalci bodo tako čez poletje lahko spremljali zanimive polurne oddaje RTV Slovenija o vidnih osebnostih madžarske narodne manjšine, pa tudi o življenju Madžarov v Sloveniji.”

Na srečanju so se med drugim pogovarjali tudi o drugih možnostih sodelovanja. V. d. Generalnega direktorja RTV Vojvodina Jožef Klem je kolege iz Lendave med drugim seznanil z medijsko platformo “Dunavska medijska mreža,” ki jo je ustanovila prav RTV Vojvodina in naj bi v nadaljevanju združevala javne medijske servise iz regije in podonavskih držav.

FOTO: RTV Vojvodina