Ostalo

Nove možnosti za izposojo koles

Kolesarska veriga na podeželju je ambiciozen projekt, ki želi omogočiti, da bo trajnostna električna mobilnost dostopna tudi na podeželju. V Beltincih pa je v začetku septembra potekala tudi predstavitev dobrih praks ponudnikov.
Kolesarska veriga na podeželju je naziv ambicioznega projekta sodelovanja, pri katerem sodeluje 11  lokalnih akcijskih skupin, ter 24 občin med severno in južno mejo Slovenije.

V Pomurju so to LAS Pri dobrih ljudeh 2020, LAS Goričko 2020 ter LAS Prlekija s partnerskimi občinami

Z digitalizacijo map, skupno aplikacijo ter aktivnostmi za integracijo z že obstoječimi kolesarskimi sistemi v Sloveniji želijo omogočiti, da bo trajnostna električna mobilnost dostopna uporabnikom tudi na do sedaj spregledanih območjih podeželja. Aktivnosti bodo obenem približale trajnostno mobilnost in dostopnost do območij tudi ranljivim skupinam.

Tako so v Turnišču, Beltincih in Veliki Polani vzpostavljeni novi sistemi za izposojo koles. Na razpolago so navadna ter električna kolesa, ki si jih je možno izposoditi preko spletne strani Soboški biciklin ali preko aplikacije Mobiln.si.

Možnost izposoje se tako ponuja na 21-ih mestih v Pomurju. V prihodnjih tednih bodo na omenjenih lokacijah potekale tudi predstavitve samega sistema izposoje koles (registracija, izposoja kolesa, testne vožnje…).

V Beltincih pa je v začetku septembra potekala tudi predstavitev dobrih praks ponudnikov za pridobitev certifikata »kolesarjem prijazen ponudnik«, ki bo narejen v okviru drugega projekta sodelovanja in istočasno usklajevan na nivoju Nacionalnega koordinacijskega centra EuroVELO.

Namen koncepta standardizacije je posodobitev in uskladitev obstoječih sistemov certificiranja kolesarske ponudbe v Sloveniji, izbira kategorij kolesarske ponudbe in izbira vsebin v okviru standardov, model standardov na nivoju destinacije in vzpostavitev mreže ponudnikov na celotnem območju Republike Slovenije.

Trenutno je, kot “zainteresiran ponudnik” v sistem prijavljenih 75 različnih ponudnikov – ponudniki nastanitev, kampi, gostišča, ponudniki destinacij, agencij in servisnih služb.

S projektom želijo mrežo dopolniti in turistom na kolesih v celotni Sloveniji omogočiti pregled nad kvalitetno mrežo z izdelano klasifikacijo.

Oglasno sporočilo