Ostalo

FOTO: Sanacijska dela v centru Bánffy v polnem teku

Poročali smo že, da je stavba, v kateri deluje Zavod za kulturo madžarske narodnosti (ZKMN) potrebna sanacije. Ta se že odvija s polno hitrostjo, vzporedno pa novo podobo dobivajo tudi kletni prostori. Gre za staro meščansko hišo, ki je bila povsem obnovljena okrog leta 2000, nekaj let za tem pa še preostali del, kjer se sedaj nahaja večja dvorana. Zob časa jo je “dohitel” tudi 20 let kasneje.
Del stavbe za potrebe delovanja Zavoda za kulturo madžarske narodnosti in centra Bánffy je Občina Lendava s takratnim županom Jožefom Koconom na čelu madžarski skupnosti predala leta 1998, leta 2002 pa še preostali del celotno stavbo torej za nedoločen čas. Med letoma 2008 in 2010 je potekala prenova zadnjega dela stavbe, ko je omenjeni zavod uredil galerijsko sobo, pisarno, ter večjo dvorano, urejeno je bilo stopnišče ter dvorišče. Dela so bila predana leta 2010. Od leta 2004 deluje v prostorih tudi kavarna pa madžarska knjigarna s časopisi ter priložnostnimi spominki.

Za tokratno obnovo je ZKMN prejel 130 tisočakov (v letu 2021 50 tisočakov in v letu 2022 80 tisočakov). Dela potekajo s polno paro in bi po predvidevanjih naj bila zaključena v jeseni, natančneje okrog meseca oktobra. Vedeti je seveda potrebno, da gre za zelo staro stavbo, na kateri bo sanacije potrebno izvajati večno, vsako desetletje zagotovo pogosteje. Največja težava, s katero se spopadajo je vlaga. Dela so se sicer zaradi minule epidemije koronavirusa nekoliko zavlekla. Vzporedno s sanacijo pa poteka tudi urejanje kletnih prostorov, ki bodo služili kot manjša vinska razstavna dvorana.

Ob tem bo kavarna razširjena, zamenjano bo pohištvo, prenovljena bo pisarna, urejen bo otroški kotiček, veliko stopnišče pa bo dobilo nove ploščice.