Ostalo

Včeraj se je zaključil butični filmski festival Bograč kratkih filmov

Na grajskem dvorišču v Lendavi se je med 5. in 7. avgustom odvijal butični filmski festival Bograč kratkih filmov. Ljubitelji filma so tako lahko uživali v treh večerih jagodnega izbora kratkih filmov domače in mednarodne produkcije. Dogodek je organiziralo Kulturno umetniško društvo Lavina s podporo Občine Lendava.
Po premierni ediciji leta 2020 se je butični filmski festival Bograč kratkih filmov v mesto vrnil s svežnjem kratkometražnih filmov po izboru idejnega in programskega vodje festivala, lendavskega režiserja Árona Horvátha Botke. Lendavi, ki je nekoč kino že imela, umanjkajo kakovostne filmske vsebine in to vrzel organizatorji dogodka prepoznavajo kot priložnost, da lokalnemu prebivalstvu približajo odlične produkcije mlade generacije filmarjev iz Slovenije in drugod. Ljubitelji filma so tako v filmih uživali čez celoten vikend, Baza slovenskih filmov pa je v sklopu festivala omogočila brezplačen spletni ogled filmov.

FOTO: Nara Dominko

Tako so letos na programu, ki se vsak večer prične ob 21. uri, bili na sporedu filmi Izhod v sili (r. Vladimir Tagić), Babičino seksualno življenje (r. Urška Djukić), Tempelj (r. Murat Ugurlu), Razglednice s konca sveta (r. Konstantinos Antonopoulos), Najtoplejši dnevi poletja (r. Maša Šarović), Nevihta (r. Anton Martin Emeršič), Vagabond (r. Dominik Enzi), Zbiratelji (r. Mia Martinović) in zadnja dva kratka filma Árona Horvátha Sčasoma ter Delčki. Program projekcij so obogatili pogovori z ustvarjalci videnih filmov, letos pa je Lendavo obiskal turški režiser Murat Ugurlu, ki je filmsko režijo doštudiral na priznani poljski filmski šoli v Lodžu, avstrijski režiser Dominik Enzi, ki trenutno ustvarja na Dunaju ter ustvarjalci slovenskega filma Nevihta, ki je nastal pod okriljem produkcijske hiše Temporama.

FOTO: Nara Dominko

Hkrati je Bograč kratkih filmov tudi priložnost, da sodelujoči v Horváthovih filmih vidijo izdelek, ki so ga pomagali soustvariti. Veliko njegovih filmov se namreč snema v Lendavi in okolici, Lendavčanke in Lendavčani pa vsakič radi priskočijo na pomoč ter kot lokacijo snemanja ponudijo svoja stanovanja in druge površine, posodijo avtomobile, pohištvo ali celo zaigrajo oziroma statirajo v filmu.

Áron Horváth Botka FOTO: Anamarija Nađ