Ostalo

Nonina štorija, dokumentarni film, posnet na Benici

Prihajajoči petek se bo v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi odvila premiera dokumentarnega filma o Benici, ki je bil posnet lansko leto in sicer za festival. Premiera bo na sporedu v petek, 12.04.2024 ob 19. uri, mi pa smo preverili, o čem omenjeni dokumentarni film pripoveduje.
Nonina štorja je dokumentarni film o Benici in je bil sneman za festival. Scenarist in režiser filma je Tadej Čater. V filmu nastopajo domačini, ki skozi pripovedovanje, pogovore predstavijo zgodbo naših prednikov – kako in kdaj so se Primorci znašli na tem ozemlju. Snemanje je potekalo na več različnih lokacijah (Benica, Pince Marof, Murska šuma, železniška postaja Lendava, Torteraj Lendava, ob reki Muri, Muzej, Mineštrijada, balinišče …). S snemanjem filma so zaključili v Bodrežu pri Kanalu, kjer se prvič srečata družini skupnih prednikov.

V ospredju filmske zgodbe je gospa Nataša Tomšič, Beničanka, skupaj s svojo mamo ter otroci in vnuki. Skozi intrakcijo med njimi, skozi medgenaracijsko sodelovanje in izmenjavanje mnenj ter izkušenj in prigod, se gledalcu razkriva zgodba o vasi Benica ter njenih prebivalkah in prebivalcih. V stranskih vlogah nastopajo tudi drugi Beničani, ki predstavljajo svoje zgodbe. Proračun dokumentarnega gilma je znašal nekaj malega čet 47 tisočakov.

Nonina štorja je človeška zgodba, unikatna v svoji preprosti resnici in pretresljivi “štorji”. Primorska vas, izgubljena v ravnicah Prekmurja je praktično neznana, zato je dokumentarna pripoved za zgodovino slovenskega ozemlja toliko bolj dragocena. Skozi pripoved none film odpira čas naselitve prvih Slovencev v občino Lendava. Skozi druženje treh generacij postavlja spomine ob bok današnjemu času in vprašanju ter razvoju jezika. Ob dobri izvedbi lahko mala štorja poseže čez robove slovenskega ozemlja, doma pa se bo zagotovo dotaknila gledalcev.

Pomen tovrstnih, skorajda etnoloških projektov je izjemno velik in taka pričevanja so izjemno dragocena za slovensko kulturo, identiteto in jezik. Koncept je sestavljen iz kombinacije arhiva, vsakodnevnega življenja in posnetkov pričevalcev, ki ohranjajo pripovedi prejšnjih generacij. Utemeljenost je nedvomna, saj prinaša dragoceno pričevanje o usodah slovenskih ljudi. Skozi nonino spominjanje spoznamo preteklost, skozi interakcijo z vnukinjo in pravnukinjami pa sedanjost. Dva svetova, ki se prepletata.