Ostalo

Neslana šala ali resna grožnja naši državi?

Na spletnem videoservisu YouTube so se pred šestimi dnevi pojavili videoposnetki, ki bi jih na nek način lahko jemali kot grožnjo naši državi, ali pa morda kot neslano šalo. Policija še preverja verodostojnost posnetkov, ki pa na spletu več niso dosegljivi.

Posnetka, ki sta se pred šestimi dnevi pojavila na priljubljenem spletnem videoservisu Youtube, prikazujeta različne uradne objekte v Sloveniji ter fotografije nekaterih politikov. Posnetka sta zmontirana tako, da prikazujeta različne uradne objekte, pa tudi nakupovalne centre in kinodvorane na način, da bi slednji lahko bili napadeni. Eden od posnetkov se zaključi s trditvijo, da je čas za Ljubljano in Maribor.

Policija miri, da razloga za preplah ni, pri čemer so poostrili varnostne ukrepe, to pa je storila tudi vojska. V enem izmed video posnetkov je namreč omenjeno, da ima naša država 2 milijona prebivalcev in samo 7000 vojakov ter slabo zaščitene uradne objekte. V enem od posnetkov se med drugim izmenjujejo slike visokih politikov, predvsem varovanih oseb, pa tudi recimo fotografija Zmaga Jelinčiča, na kateri je kot edini politik prikazan z družino.

Posnetka sta se na YouTubu pojavila 23. marca, objavil pa ju je uporabnik pod imenom abdul bakr. Posnetek sicer ni narejen tako kakovostno, kot to počne denimo trenutna grožnja Islamska država, zato poznavalci menijo, da je posnetek naredil nekdo ki zelo dobro pozna Slovenijo. Obstaja seveda tudi možnost, da sploh ni tujec. V video posnetku je uporabljeno predvsem spletno orodje, Googlov Street view.

Ob koncu drugega videa je avtor še navedel, da Slovenci verjamejo, da so varni, celo najbolj v Evropski uniji in med državami zveze Nato, nato pa dodal, da je čas za Ljubljano in Maribor, poroča 24ur.com. Strokovnjaki za varnost so ocenili, da bodo varnostno obveščevalne službe hitro ugotovile, s katerega računalnika je bil posnetek poslan in ali gre za IP naslov, ki bi lahko bil realno povezan s katero izmed terorističnih organizacij oziroma z ljudmi blizu tej organizaciji.

Možno je seveda tudi, da je zgodba povezana z domačimi lobiji, a seveda vsega ne smemo izključiti. Med drugim se je slovenska zastava in ime naše države že pojavilo na enem izmed propagandnih video posnetkov samooklicane Islamske države.