Ostalo

Minulo soboto se je zaključilo 16. tekmovanje mladih baletnih plesalcev

V lendavski Gledališki in koncertni dvorani se je minulo soboto zaključilo 16. Tekmovanje mladih slovenskih baletnih plesalcev – BALTEK. Tekmovanje je potekalo od vključno četrtka. Tudi letošnje, 16. tekmovanje mladih slovenskih baletnih plesalcev BALTEK je organizirala Zveza slovenskih glasbenih šol, komisija TEMSIG, javni zavod Knjižnica – kulturni center Lendava in Glasbena šola Lendava.
Tekmovanje BALTEK je bienalno tekmovanje, ki poteka že od leta 1993. Tekmovanja se lahko udeležijo baletni plesalci, ki se izobražujejo v javnih in zasebnih glasbenih in baletnih šolah, na konservatorijih za glasbo in balet oziroma umetniških gimnazijah ter učenci slovenskih glasbenih šol v zamejstvu ter slovenski državljani, ki se šolajo v tujini ali si znanje pridobivajo kako drugače. V III. kategoriji lahko tekmujejo tudi profesionalni plesalci, ki so slovenski državljani.

Med udeleženci državnega tekmovanja mladih baletnih plesalcev se je izkazala tudi učenka Glasbene šole Lendava, Brina Gerebic iz Doline pri Lendavi, pod mentorstvom učiteljice Vanesse Kreslin. Z izjemnim nastopom je bila najboljša v svoji kategoriji, saj je tako v 1. kot tudi v 2. etapi tekmovanje osvojila absolutno prvo mesto in zlato plaketo.

“Balet s svojo bogato zgodovino že stoletja osvaja srca in misli: od veličine klasičnega do inovativnosti sodobnega baleta. Ta oblika umetnosti se še naprej razvija in tke tapiserijo, ki odraža raznolikost človeških čustev in izkušenj. Oder postane platno, plesalci pa slikarji, ki s svojimi telesi v gibanju ustvarjajo mojstrovine,” je v uvodnem nagovoru tekmovalne knjižice zapisala predsednica Organizacijskega odbora tekmovanja in ravnateljica Glasbene šola Lendava Eva Bažika Orban. Tekmovanje je tako priložnost, da se mladi plesalci preizkusijo, pridobijo izkušnje in motivacijo, hkrati pa tudi pohvala za minulo delo in dokaz, da so na pravi poti.

Na državnem tekmovanju BALTEK je tekmovalo 63 nadobudnih mladih baletnih plesalk (58) in plesalcev (5)iz 12 plesnih izobraževalnih ustanov Slovenije. Njihove klasične in sodobne plesne točke je ocenjevala strokovna žirija v sestavu: Georgeta Carpraroiu, Marina Krasnova Surina in Sergiu Moga; vodja tekmovanja je bila Claudia Sovre. Skupno je bilo podeljenih 82 plaket, nagrad in priznanj, od tega: 3 prve nagrade, 6 drugih nagrad in 4 tretje nagrade; 11 zlatih, 22 srebrnih in 15 bronastih plaket, 6 posebnih priznanj in 15 priznanj.

S sobotnim gala koncertom v Gledališki in koncertni dvorani Lendava, na katerem je nastopilo 23 plesalk in plesalcev po izboru strokovne komisije, se je zaključilo letošnje tekmovanje mladih baletnih plesalcev BALTEK. Naslednje tekmovanje bo leta 2026.